Rectorii sustin ca accepta profesori care predau la mai multe universitati din cauza lipsei de valori academice. Legea dublarii salariilor dascalilor a readus in discutie normele didactice pe care le au profesorii universitari.

Multi dintre profesorii universitari tin cursuri la mai mult de trei universitati, de stat sau particulare, iar sumele incasate de ei depasesc zece mii de lei . Campioni la predat in mai multe locuri sunt parlamentarii-profesori, care merg sa tina cursuri in institutii de invatamant situate in orase diferite. Rectorii universitatilor care angajeaza astfel de dascali sustin ca in piata nu sunt suficienti profesori si conferentiari care sa poata sustine un curs.

Legea prevede o singura norma

Fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea sustine ca, in 2005, 17% din cadrele didactice universitare aveau cursuri la mai multe universitati. Miclea spune ca solutia pentru a nu mai exista profesori care sa predea la mai multe universitati este limitarea, prin lege, a numarului de norme: “Acum, legea e inflexibila. Ar trebui luata o decizie a limitarii numarului de norme la una singura. Astfel s-ar pune accent pe cercetare”.

Acesta mai adauga ca, in strainatate, universitatile cauta dascali care sa si profeseze in domeniile in care predau. De exemplu, profesorii de drept din Olanda sunt recrutati de la barou, dintre avocatii de renume. In Marea Britanie, universitatile fac diferenta intre cercetare si predare, iar profesorii predau la o singura universitate.

“In prezent, autonomia universitara din Romania iti da dreptul sa predai in mai multe locuri. Iar contractul de munca dintre tine si universitate tine si de legislatia muncii, care iti da anumite drepturi”, mai spune Mircea Miclea, care are o singura norma didactica la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.