Programul prevede finantarea persoanelor fizice si juridice pentru proiecte de inlocuire sau completare a sistemelor clasice de incalzire cu cele care utilizeaza energie solara, geotermala si eoliana, sau altele care au aceeasi calitate, de imbunatatire a calitatii aerului, apei si solului.

In cazul persoanelor fizice, Administratia Fondului pentru Mediu va finanta 90% din costul de montare a unui sistem de incalzire si apa menajera (dar nu mai mult de 25.000 de lei). “Concret, este vorba, pentru prima etapa de finantare, de un buget total de 520 de milioane de lei, dintre care 400 de milioane, adica aproximativ 110 milioane de euro, sunt pentru persoane fizice, dar pot fi accesate si de asociatii de locatari sau de ONG-uri”, ne-a explicat Attila Korodi, ministrul Mediului.

Totusi, procentele si plafoanele de finantare difera. De exemplu, in cazul unei firme, finantarea poate ajunge pana la jumatate din costul unui astfel de echipament (dar nu mai mult de 250.000 de lei pentru un sistem). In cazul primariilor sau al scolilor, Fondul pentru Mediu va suporta pana la 60% din costurile investitiei (dar nu mai mult de 300.000 de lei pentru un sistem). Iar in cazul organizatiilor neguvernamentale, finantarea poate ajunge pana la un nivel similar cu cel pentru persoanele fizice, adica de 90% (dar nu mai mult de 25.000 de lei).