Acele infectate, care pot provoca meningita si care au invadat, in proportii inca necunoscute, spitalele din Romania puteau fi retrase inca de acum o luna daca toti distribuitorii ar fi luat in serios avertismentele lansate de producatori si de autoritatile romane. In loc sa-si verifice marfa, unul dintre distribuitori, Phoenixmed 2000 SRL, a amenintat ministerul cu intentarea de procese daca pune pe piata informatii care i-ar strica afacerea. Exact acele importate de Phoenixmed au fost gasite nesterile la Spitalul "Sfinta Maria" din Bucuresti. Incidentul relanseaza si ancheta de la Spitalul Bagdasar din toamna anului trecut, privind trei decese suspecte, provocate de o meningita cu cauze Inca neelucidate.

Scandalul acelor infectate care ar fi putut da meningita duce la doua firme si un acelasi administrator. Una dintre firme a refuzat sa raspunda avertismentului prin care s-a cerut verificarea produselor.

Scandalul acelor spinale, instrumente care se introduc in coloana pentru diverse manevre medicale, este departe de a se fi elucidat. Elemente noi in ancheta autoritatilor releva insa faptul ca firmele distribuitoare ale acestor produse medicale au reactionat cu rea-vointa la prima atentionare a Ministerului Sanatatii (MS), facuta acum o luna. Pe 7 aprilie 2005, producatorul international Becton Dickinson a atentionat ministerul roman ca este posibil ca un anume lot (identificat cu numar si serie) de ace spinale sa nu fie bine sterilizat. MS a cerut in aceeasi zi tuturor distribuitorilor sa verifice daca au cumparat si au vindut mai departe spitalelor produse din lotul respectiv.

Surse din MS ne-au informat ieri ca toti distribuitorii de ace au infirmat ca le-ar fi trecut prin depozite ace din lotul in cauza, mai putin firma Phoenixmed 2000, care ar fi refuzat. "In loc sa spuna daca au verificat sau nu prezenta acelor infectate, cei de la Phoenixmed 2000 au trimis o adresa prin care au amenintat ministerul ca il dau in judecata daca mai transmit pe piata informatii care sa le puna in pericol afacerea", ne-a spus o sursa din MS care a vazut corespondenta cu firma. Desi MS a revenit cu o noua adresa, distribuitorul n-a mai raspuns. Atunci MS a cerut directiilor de sanatate judetene sa solicite spitalelor sa ia acele la verificat prin sondaj. Intre timp, conducerea Spitalului "Sfinta Maria" a descoperit ace infectate.

Cine este Phoenixmed 2000

Doua tipuri de ace infectate a gasit Narcis Copca, directorul de la Spitalul "Sfinta Maria", in propria ograda: unele chinezesti, care aveau ca importator firma Phoenixmed 2000, si altele pe care scria "Becston Dickinson" si inca ceva. "Nu-mi amintesc exact numele producatorilor, stiu ca aveau ambalaje diferite, ca le primisem in ultimele zile ale lunii martie. In total a fost vorba de vreo 400 de ace, am avertizat autoritatile si le-am retras la timp", ne-a declarat dr. Copca. El ne-a confirmat ca firmele care ii aprovizioneaza spitalul cu ace sint Phoenixmed 2000 si Pansiprod, care au cistigat licitatia anul trecut.

Potrivit Ministerului Finantelor, cele doua firme sint legate prin acelasi administrator: Marian Dumitru. Nici una dintre conducerile firmelor nu a fost ieri de gasit, la telefoane raspunzind, in cel mai bun caz, paznicii. Ioan Ciceala, seful Asociatiei Distributorilor de Produse Medicale, a refuzat categoric sa ne faca legatura cu cei de la Phoenixmed 2000.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.