Potrivit site-ului Reporters Sans Frontieres, consultat de Mediafax, indexul libertatii presei pe plan international a inregistrat foarte putine schimbari anul acesta. Astfel, in clasament, in afara de Canada si Noua Zeelanda, primele 20 de state cu presa libera sunt toate europene.

Niciunul dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene nu s-a plasat mai jos de locul 60 in clasament.
Bulgaria s-a plasat pe locul 59 in top, deoarece nu a reusit sa ia masuri ferme pentru combaterea coruptiei si violentelor cu origini in activitatile gruparilor mafiote sau politica.

Italia (locul 44) si Spania (locul 36) au ocupat pozitii modeste in topul RSF din cauza climatului degradat, a violentelor, amenintarilor mafiote si, in cazul Spaniei, a fricii impuse de gruparea separatista basca ETA.
Franta (locul 35) a inregistrat, in ultimii doi ani, un numar record de interventii ale politiei si justitiei legate de sursele jurnalistilor, finalizate cu cinci perchezitii, doua condamnari preliminare si patru anchete.

Arestarea lui Guillaume Dasquié de la Geopolitique.com de catre Directoratul de Supraveghere Teritoriala (DST), serviciu de securitate francez, si arestarea unui reporter al publicatiei Auto Plus, acompaniate de perchezitii la domiciliu si la birou, au aratat ca nu intotdeauna confidentialitatea surselor se bucura de o protectie adecvata in Franta.

Cea mai semnificativa evolutie a fost inregistrata in zonele de la limita spatiului fost sovietic, situatia libertatii presei degradandu-se serios in Caucaz, unde doua dintre cele trei state independente - Armenia (locul 102) si Georgia (locul 120) - au traversat crize importante si au fost obligate sa introduca starea de urgenta.