Astazi este ultima zi de depunere a declaratiilor de venit global. Contribuabilii care nu respecta acest termen vor fi sanctionati cu o amenda simbolica. Iar cei care le completeaza gresit nu patesc nimic.

Strategia Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala (ANAF) de a-i convinge pe romani sa isi depuna declaratiile de venit global, precum si pe cele speciale de venit pentru anul 2004 este simpla si se vrea eficace: cine intirzie primeste o amenda cuprinsa intre 100 de mii si un milion de lei.

Din fericire, pentru cei care nu si le depun la timp sanctiunea se aplica numai o singura data indiferent de cite zile de intirziere este vorba. Iar cuantumul acesteia se calculeaza in functie de suma declarata ca venit.

Jale mare la completare

Anul trecut romanii s-au dovedit a fi constiinciosi, 90% dintre contribuabili si-au depus declaratiile de venit. In schimb, stau prost la capitolul corectitudinea completarii lor. Potrivit reprezentantilor ANAF, doar 400 de declaratii nu au avut greseli. Corecturile au fost facute de functionarii ANAF pe baza fiselor fiscale xeroxate si anexate formularelor de declaratii de venit. Asa se va proceda si in acest an.

Probleme

De obicei, romanii se inghesuie sa isi rezolve problemele pe ultima suta de metri. Asa se intimpla si cu depunerea declaratiilor de venit. Pe linga aceasta delasare a mai intervenit un alt aspect, cel legat de intirzierea cu care angajatorii au eliberat fisele fiscale. Astfel ca oficiile postale si sediile administratiilor financiare au fost luate cu asalt in ultimele zile.

Exista doua modalitati de a se depune declaratiile: prin posta, cu scrisoare recomandata (operatiune pentru care nu se percepe nici un tarif) sau direct la unitatea fiscala de domiciliu. Au obligatia sa depuna declaratii de venit global toti aceia care si-au schimbat locul de munca in cursul anului trecut sau au obtinut si alte venituri, pe linga veniturile din salarii aferente functiei de baza. Sint scutiti de aceasta obligatie contribuabilii care nu si-au schimbat locul de munca si nu au obtinut alte venituri.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.