Cine este omul a carui carte de vizita a fost gasita in poseta Elenei Lazariuc atunci cind diva implicata in scandalul "Cocaina pentru VIP-uri" incerca sa paraseasca Romania? O investigatie asupra italianului Ciro Orsini scoate la iveala amanunte interesante si legaturi periculoase.

Numele lui Orsini este legat, in Romania, de cel al controversatului Nicu Gheara si este mentionat in delicatul dosar "Cocaina". Orsini si Gheara au in comun trecutul tenebros, plus citeva colaborari in Romania.
Italianul Ciro Orsini, patron al lantului international de pizzerii "Ciro’s Pizza Pomodoro" si proprietar al casei de discuri Stone Music, este un personaj cunoscut nu numai in Romania, ci si in Marea Britanie si SUA, unde detine mai multe imobile si restaurante. Potrivit unor surse judiciare, Orsini este implicat in nu mai putin de zece companii, toate cu sediul in Marea Britanie si cu filiale in intreaga lume. In ciuda aparentelor de om de afaceri serios, autoritatile il suspecteaza de legaturi cu Mafia.

Astfel, numele lui Orsini a fost legat de cel al unui celebru mafiot american, Franco Nicoletti. Acesta a fost arestat pentru spalare de bani. Potrivit unor publicatii americane, Franco Nicoletti a lucrat ca manager la primul restaurant "Ciro’s" din Los Angeles. Despre acel local s-a spus multa vreme ca ar fi fost locul de intilnire a capilor Cosa Nostra.

Numele lui Orsini, legat de doua asasinate

Ciro Orsini a avut o relatie de lunga durata cu Jill Weatherwax, fosta Miss Hollywood si model celebru, asasinata pe 25 martie 1998. Jill a fost gasita injunghiata.
Ea a fost ajutata in cariera de Orsini si partenerul lui, Hal Stone, producator la Hollywood si proprietarul unui club de noapte. Cei doi au sustinut-o chiar sa-si lanseze un album cu citeva melodii. "Jill Weatherwax a murit imediat dupa ce s-a despartit de Orsini, pentru ca era dependenta de droguri", declara Stone dupa moartea acesteia. Desi suspectat de anchetatorii americani ca ar fi avut legaturi cu moartea iubitei sale, Orsini a sustinut, la acea data, ca a ordonat personal sa fie gasiti asasinii.
Cu toate acestea, ucigasii modelului american nu au fost descoperiti nici pina acum. Suspiciuni asupra lui Orsini au planat si la inceputul anilor '90, cind unul dintre partenerii sai de afaceri a fost ucis, intr-unul dintre restaurantele "Ciro’s" din Londra. Nici in acest caz, anchetatorii nu i-au descoperit pe asasini.

Gheara si Orsini, implicati in "Cocaina"?

In Romania, Ciro Orsini a legat o prietenie strinsa cu controversatul om de afaceri Nicu Gheara. Italianul a fost invitatul lui Gheara cu mai multe ocazii, printre care inaugurarea Asociatiei Fotbalistilor Romani, sindicat fondat, printre altii, de Gheara.

Anul trecut, presa a relatat ca Nicu Gheara ar fi cercetat de procurorii Parchetului General pentru trafic cu cocaina. Mai mult, mass-media au legat aceasta ancheta de dosarul "Cocaina pentru VIP-uri", in care principalii acuzati au fost Ion Alexandru Tiriac si logodnica acestuia, Ileana Lazariuc.
Nicu Gheara si Ciro Orsini sint legati, de altfel, de foarte multe "preocupari" comune. Amindoi se ocupa de impresarierea de vedete, detin, direct sau indirect, mai multe localuri si au fost suspectati de legaturi cu mafia italiana. Astfel, Orsini a tinut primele pagini ale ziarelor americane dupa ce unul dintre restaurantele sale, in care ar fi avut loc dese intilniri ale capilor Cosa Nostra, a intrat in vizorul autoritatilor. Numele bunului sau prieten Nicu Gheara a fost vehiculat in presa romaneasca in legatura cu o serie de afaceri cu droguri care ar fi ajuns peste Ocean, prin Italia.

Raluca Sandu nu este suficient de importanta pentru procurori

Cu toate ca Raluca Sandu este unul dintre martorii-cheie in dosarul "Cocaina", dezvaluirile pe care aceasta le poate face nu par sa o intereseze prea mult si pe Corina Gheorghisan, procurorul care instrumenteaza acest caz.
Magistratul afirma ca Raluca Sandu nu poate fi adusa in tara in conditiile in care refuza sa se prezinte la audieri. Corina Gherghisan, procurorul care a fost acuzat ca, ajutata de seful ei, Gheorghe Muscalu, ar fi sustras probe din acest dosar, sustine ca nu exista suficiente dovezi care sa justifice emiterea unui mandat de aducere.
Astfel, procurorii se multumesc numai sa corespondeze cu fiica presedintelui FRF, aflata de luni bune in SUA.
Procurorul Gheorghe Muscalu, seful Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si Terorism din Parchetul General, ne-a declarat ieri ca Raluca Sandu a trimis doua scrisori anchetatorilor, prin intermediul avocatului sau, Doru Viorel Ursu.

Potrivit lui Muscalu, anchetatorii ar fi primit prima scrisoare in august anul trecut, in care Raluca Sandu a indicat o adresa din SUA unde putea fi gasita. "Desi am trimis mai multe citatii pe numele ei, la adresa respectiva, domnisoara Sandu nu a raspuns pina acum nici uneia dintre ele", sustine procurorul.
Gheorghe Muscalu a adaugat ca, in cea de-a doua scrisoare, trimisa in decembrie anul trecut, fiica presedintelui FRF se disculpa in legatura cu scandalul de la barul "Office", din Capitala. In vara anului 2003, politisti de la Directia de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog au descins in localul amintit si au descoperit un pliculet cu cocaina sub masa la care stateau Raluca Sandu, Walter Zenga si Dan Petrescu, impreuna cu sotia sa. In momentul descinderii, in bar se afla si Ion Alexandru Tiriac. La aproximativ un an de la scandalul care a urmat actiunii politiei - peste care, de altfel, s-a asternut tacerea -, Tiriac jr. a fost trimis in judecata.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.