Guvernul federal al Canadei a avansat recent un nou set de masuri menite sa faciliteze atit emigrarea, cit si integrarea pe piata de munca a nou-sositilor in Tara frunzei de artar. Potrivit statisticilor neoficiale, in Canada traiesc peste 100.000 de romani iar in ultimii ani, in jur de 3.000 de romani isi parasesc anual tara cu destinatia Canada.

Una dintre modificarile aduse regimului sponsorizarii sotului sau partenerului conjugal, aflat in Canada, de catre un cetatean canadian sau rezident permanent in aceasta tara permite acum ca dosarul de "parrainage" (sponsorizare) sa poata fi depus (si finalizat) si in Canada, indiferent de statutul legal al persoanei ce urmeaza a fi "parenata". Anterior acestei modificari, pe teritoriul Canadei puteau fi sponsorizati doar cei cu statut de rezident temporar (student, vizitator, persoana aflata la munca in stainatate) si care isi puteau pastra acest statut pina la solutionarea dosarului.

Concret, prin noua masura (care a intrat deja in vigoare) este permisa si sponsorizarea celor care nu au statul de rezident temporar valid si, in plus, li se permite sotilor sau partenerilor conjugali sa poata locui impreuna in Canada pina la finalizarea procedurii de sponsorizare. Insa, prioritate vor avea dosarele de sponsorizare ale celor din afara Canadei, scopul fiind acela de a favoriza regruparea cit mai rapida a familiilor.

Facilitati pentru reintregirea familiei cu parinti si bunici

Alocind 36 milioane de dolari canadieni in urmatorii doi ani, autoritatile isi propun sa tripleze numarul de parinti si bunici care vor fi admisi, prin "parrainage", in Canada, in perioada 2005-2006. Asigurarea a fost data de ministrul federal Joe Volpe. Potrivit cifrelor avansate de el, numarul celor vizati in aceasta categorie ar creste de la 6.000 pe an (in 2004) la 18.000 (in 2006).

Ca sustinere a spuselor sale, Joe Volpe a adaugat ca ministerul sau va suplimenta personalul la oficiile de viza mai aglomerate, in scopul recuperarii intirzierilor acumulate in prezent. Ministrul a mai anuntat ca, pentru categoriile mentionate, procesul de eliberare a vizelor de turist va fi mai suplu, avindu-se in vedere acordarea de vize cu multiple intrari in Canada. "Aceasta le va pemite parintilor si bunicilor sponsorizati sa-si viziteze familia in Canada in timpul procesarii cererii de "parrainage", in masura in care vor dovedi ca vizita respectiva este una temporara", a spus Joe Volpe.

Facilitati pentru obtinerea cetateniei

Prin investirea a 69 milioane CAD in urmatorii doi ani, autoritatile federale vizeaza reducerea la maximum 12 luni a duratei de procesare a cererilor pentru obtinerea cetateniei canadiene depuse de cei cu statut de rezident permanent, care indeplinesc cerintele prevazute de lege. Mentionam ca o importanta conditie o reprezinta prezenta fizica in Canada de cel putin 1.096 de zile (trei ani) din ultimii patru ani. De asemenea, pentru rezidentii permanent cu virsta de peste 55 de ani, Joe Volpe a anuntat renuntarea la sustinerea testului de abilitati lingvistice si cunostinte generale despre Canada, obligatoriu pentru obtinerea cetateniei. Pina acum, de acest test erau scutite doar persoanele care depaseau virsta de 60 de ani.

Facilitati pentru studentii straini

"Competitia internationala pentru recrutarea studentilor talentati este inversunata, iar anuntul de astazi va impinge Canada pe o pozitie si mai avansata", a declarat Joe Volpe, ministrul federal al cetateniei si imigratiei. Doua dintre noile masuri anuntate de el se refera la studentii straini aflati la studii in Canada. Prima consta in acordarea dreptului de a munci in afara campusului universitar pe perioada studiilor; cea de-a doua vizeaza extinderea permisului de munca de la 1 la 2 ani dupa terminarea studiilor.

Conditia, in acest ultim caz, este aceea ca studentul sa lucreze in afara metropolelor. Reamintim ca, de curind, s-a adoptat si o alta prevedere care le permite studentilor straini aflati la sudii in Canada sa schimbe forma de invatamint post-secundar (de exemplu: de la universitate la colegiu etc.), fara a mai cere o noua viza.

Facilitati pentru personalul medical

Complementar facilitatilor expuse mai sus, privind imigrarea in Canada, guvernul federal a lansat si o initiativa pentru integrarea pe piata de munca a persoanelor cu studiile facute in afara acestei tari.
Evident, masurile se refera si la cetatenii canadieni cu diplomele obtinute in institutii de invatamint din afara tarii. De pilda, printr-o investitie de 75 milioane de dolari se intentioneaza reducerea timpului de asteptare si ameliorare a accesului la serviciile din sistemul sanitar.

Consiliul Medical din Canada va crea o agentie nationala pentru verificarea titlurilor de competenta. Primul obiectiv al agentiei va fi tocmai gasirea procedurilor prin care sa se simplifice verificarea acestor titluri pentru absolventii facultatilor de medicina din alte tari (sau a altor institutii de invatamint care pregatesc celelalte cadre din domeniul sanitar).

Totodata, prin crearea serviciului unic de verificare, la nivel federal, a diplomelor, absolventii institutiilor de invatamint din domeniul sanitar nu vor mai fi siliti sa-si faca echivalarile pentru fiecare provincie sau teritoriu din Canada. In plus, examenul de evaluare a titlurilor de competenta va deveni mai accesibil, "intr-un format electronic" - dupa cum precizeaza autoritatile canadiene.

Evident, examenul de evaluare reprezinta doar primul pas pentru obtinerea permisului de exercitare a profesiei de catre licentiatii in medicina cu diplomele obtinute in afara Canadei. "Intreaga tara va putea beneficia de aportul imigrantilor si al canadienilor cu diplome obtinute in strainatate, atunci cind acestia vor fi in masura sa puna in practica cunostintele si experienta lor", a afirmat Ujjal Dosanjh, ministrul federal al sanatatii. Se estimeaza ca, in urmatorii cinci ani, sa poata fi integrati peste 1.000 de medici, 800 de infirmiere si 500 de alti profesionisti din domeniul sanitar.

Facilitati pentru firmele care angajeaza imigranti

In cadrul programului de recunoastere a titlurilor de competenta obtinute in afara Canadei se are in vedere si finantarea de programe pentru integrarea accelerata pe piata de munca a inginerilor, licentiatilor in stiinte economice sau in turism. Prin noile masuri se urmareste atit ajutarea imigrantilor din categoriile mentionate cu informatii privind sistemul de evaluare si recunoastere a titlurilor de competenta, cit si stimularea angajatorilor pentru a-i integra pe nou-sositi cit mai rapid in populatia activa a Canadei.

IMM-urile canadiene vor primi sprijin de la guvern, pe durata primelor 30 de saptamini de la angajarea unui imigrant. "Aceste proiecte vor fi de asa natura incit inginerii formati in strainatate si lucratorii cu profesii nereglementate sa se integreze mai rapid pe piata de munca si sa-si utilizeze din plin competentele", este de parere ministrul federal pentru resurse umane, Lucienne Robillard.

Facilitati pentru invatarea limbii

Pentru imigranti, o alta directie a initiativei guvernului federal vizeaza finantarea de cursuri de franceza sau engleza, de nivel avansat, in scopul dezvoltarii cunostintelor lingvistice necesare obtinerii si pastrarii unui loc de munca adecvat competentei si experientei fiecaruia.

"Limba este unul dintre principalele obstacole in integrarea intr-un loc de munca pentru un mare numar de imigranti in Canada. Aceasta investitie va ajuta lucratorii formati in exteriorul Canadei - ingineri, meseriasi, infirmiere si infirmieri, precum si pe cei dintr-o multime de alte domenii sa-si gaseasca si pastreze posturi bune, care corespund competentelor si experientei pe care le aduc ei in Canada", a afirmat Joe Volpe, ministrul federal al Cetateniei si Imigratiei.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.