Mai mult decat un catharsis, ultimul spectacol din programul Festivalului, "Expensive Darlings", prezentat duminca la Teatrul Metropolis din Bucuresti, a vorbit despre conditia artsitului contemporan. "Expensive Darlings" a vorbit despre oameni, a spus povestea femeii prin dans, costume si lumini, prin muzicalitatea limbii slovene.

Asemeni multor creatii contemporane nascute de minti feminine, si spectacolul coregrafei slovene Maja Delak transmite un puternic mesaj feminist. Conditia femeii intr-o societate patriarhala care sufoca, care reprima identitatea, care naste anxietati si intrebari poate fi usor oglindita imaginii dansatorului astazi, cel care isi cauta scena, intr-o lume care ii accepta cu greu expresia in Slovenia sau chiar si in Romania.

Dansatoarele din Expensive Darlings isi pun trupurile nude in slujba artei, iar dansul lor iti da senzatia unui deja vu... probabil imaginea Magdalenei lui Donatello si strigatul Evei in acelasi timp...un mesaj profund despre lupta care se da intre ceea ce suntem si ceea ce vor ceilalti sa fim.

Aflam ca nu este usor sa fii dansator si tot asa, aflam ca nu este usor sa fii o femeie care danseaza. Pentru ca mesajul lor sa fie clar auzit, de multe ori, femeile au recurs in ultimele decenii la un limbaj chiar socant de aceea, cele sapte performere nu s-au ferit sa arate ipostaze ascunse ale feminitatii: femeia singura care se autosatisface, sedusa de propriul eu, femeia pierduta in propria-i identitate si care si-ar dori o existenta de barbat, amazoanele.

Cum poate un creator de arta contemporana sa isi atinga culmile atunci cand este mereu impins la statutul de periferic? Cum poate o femeie sa se afirme intr-o societetae dominata de mesaje stereotip si de conventii ale feminiatatii, cum sunt pletele lungi ale Venerei si rochia alba de mireasa?

Expensive Darlings -cele sapte dansatoare- nu raspund la aceste intrebari insa demonstreaza prin limbajul expresiv al trupurilor ca si femeile sunt artiste exceptionale. In aceeasi masura, dansul contemporan isi gaseste loc pe scenele lumii, asemeni locului pe care l-a castigat la Festivalul Explore Dance, in inimile publicului roman.
Scene din spectacolul Expensive Darlings de Maja Delak
Performere: Maja Delak, Katja Kosi, Barbara Krajnc, Jelena Rusjan, Vlasta Veselko, Urška Vohar, Nataša Živković