Proiectele pentru imbunatatirea spatiilor publice din Capitala, usor de pus in aplicare, spun autorii lor, si cu bani putini, au fost prezentate, vineri, la expozitia "Idei mici pentru un oras mare", organizata in cadrul Bienalei de arhitectura Bucuresti.

Expozitia reuneste 16 idei de proiecte pentru imbunatatirea spatiilor publice, prin care arhitectii propun autoritatilor publice si publicului larg o altfel de abordare a haosului frenetic care ne inconjoara, fara a fi nevoie de bugete mari, de demolari sau de constructii de mare amploare.

Astfel, arhitectii propun amenajarea de alei pietonale si spatii inedite de recreere, care acorda prioritate libertatii de miscare, protejarii mediului si ideii generale de metropola europeana vie, prietenoasa. "Expozitia vrea sa amendeze inertia autoritatilor si lipsa lor de reactie in fata dezvoltatorilor imobiliari din oras, carora nu le cere nimic in schimb. Acesti investitori ar trebui sa dea ceva in schimb orasului. Ideile noastre sunt elemente mici, care, insa, pot schimba un peisaj urban", a explicat arhitectul Constantin Goagea, organizatorul expozitiei.

Expozitia incearca sa atraga atentia ca nu e nevoie de eforturi financiare mari, ci doar de grija pentru spatiul urban, care apartine cetatenilor. Proiectele pot fi considerate de arhitectura, de amenajare urbana sau de design de mobilier urban, care presupun adaptari ale unor lucruri banale din jurul nostru.

Cele 16 proiecte sunt expuse la sala Acvariu a Muzeului Taranului Roman, in intervalul 17 octombrie - 15 noiembrie. Acolo, organizatorii vor strange semnaturi in favoarea proiectelor propuse, vor aduna sustinere publica, pentru a putea, apoi, sa le propuna autoritatilor. De asemenea, proiectele vor putea fi vizualizate si votate online, incepand din 25 octombrie, pe site-ul revistei Arhitectura.

Expozitia "Idei mici pentru un oras mare" este un proiect al revistei "Arhitectura", in cadrul Bienalei de arhitectura Bucuresti 2008.