In Romania nu exista la acest moment nicio pensiune certificata ecologic, ANTREC precizand ca nu a promovat etichetarea in randul membrilor ei din cauza faptului ca reprezentantii Ministerul Mediului nu au putut indica cuantumul taxei necesare obtinerii acesteia, precum si conditiile cand se aplica.
Astfel, potrivit Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), asociatia a fost interesata de promovarea etichetei ecologice in randul pensiunilor membre, pentru ca pensiunile ANTREC au sanse reale de a indeplini criteriile necesare obtinerii actului, insa pana acum nu s-a reusit nimic in acest sens. "Ne-am lovit de imposibilitatea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului de a preciza care este valoarea taxei", a declarat, pentru NewsIn, presedintele ANTREC, Cristina Partal.

Criteriile de obtinere a certificatului ecologic sunt foarte stricte. Astfel, operatorii de turism care doresc sa detina certificat ecologic trebuie sa intruneasca nu mai putin de 37 criterii obligatorii, la acestea adaugandu-se alte 47 de criterii optionale.

Conform legii care reglementeaza activitatea in acest domeniu, criteriile sunt folosite pentru a limita impactul asupra mediului in cele trei etape ale ciclului de viata al serviciului, achizitionare, prestarea serviciului, deseuri. Astfel, acestea promoveaza cu precadere reducerea consumului de energie, a consumului de apa, a cantitatii de deseuri generate, favorizarea utilizarii resurselor regenerabile si a substantelor mai putin daunatoare mediului, precum si promovarea comunicarii si educatiei in domeniul protectiei mediului.

Unul dintre criteriile impuse de lege consta in faptul ca cel putin 22% din energia electrica utilizata in unitatea de cazare respectiva trebuie sa provina din surse de energie regenerabile.

De asemenea, un alt criteriu pe care solicitantul certificatului ecologic trebuie sa-l indeplineasca este ca debitul de apa la robinete si dusuri nu trebuie sa depaseasca 12 litri/minut, iar toata apa reziduala trebuie tratata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.