In urma controalelor efectuate de Ministerul Muncii a reiesit ca 18.600 de pensionari primesc indemnizatii sau ajutoare sociale mai mici de 150 lei, cat reprezinta venitul minim garantat de stat, a declarat ministrul de resort, Mariana Campeanu.

"Am dispus sa se faca o inventariere a acestor cazuri in toate judetele din tara si a reiesit ca in acest moment sunt 18.600 de persoane care primesc astfel de indemnizatii, ceea ce reprezinta mai putin de 1% din numarul pensionarilor", a precizat ministrul muncii, informeaza NewsIn.

Mariana Campeanu a adaugat ca Executivul a emis o hotarare de Guvern potrivit careia 889 de persoane aflate in aceasta situatie sa primeasca ajutoare sociale de la stat. Ea a precizat ca matusa Ioana din Maramures, care primeste o indemnizatie de 3 lei lunar, va primi un ajutor de 2.000 lei.

In ce ii priveste pe restul pensionarilor cu venituri foarte mici, acestia vor primi ajutoare in urma unor anchete care vor fi derulate in fiecare judet in parte.

Potrivit datelor ministerului muncii, in luna august erau inregistrati in Romania 5,525 milioane de pensionari. Pensia medie este de 613 lei, incepand cu 1 octombrie, de aproape zece ori mai mica decat pensia minima din Luxemburg, de 1.400 euro.

Aproape 4,6 milioane de pensionari cuprinsi in sistemul de asigurari sociale de stat primesc in medie lunar incepand cu aceasta luna 678 lei, iar 856.000 de agricultori primesc in medie 290 lei.
La nivelul Uniunii Europene, pensia medie din Romania o depaseste doar pe cea din Bulgaria, unde venitul varstnicilor este de aproape 100 euro.

Spre comparatie, pensia minima din Belgia si Oalanda este de 900 euro, in Polonia, Spania si Marea Britanie de 500 euro, iar in Portugalia de 250 euro.

Pensiile vor fi majorare din nou de la 1 ianuarie 2009, iar punctul de pensie va avea o valoare cuprinsa intre 729 si 742 lei
.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.