Imigrantii care vin sa munceasca in Romania sunt dezavantajati. Ei obtin cu dificultate un permis de munca, primesc salarii nemotivante si lucreaza in conditii nesigure.

Cel putin asta se arata in cel mai nou studiu intitulat "Imigrant in Romania, perspective si riscuri", realizat de reprezentantii Fundatiei Soros. Cauzele acestui fenomen sunt multiple. Pe de o parte, legea nu permite aducerea de muncitori straini, desi in Romania exista un deficit important de forta de munca. Pe de alta parte, imigrantii au probleme de integrare in societatea romaneasca, ei fiind de cele mai multe ori discriminati pe criterii etnice sau rasiale atat de catre angajatori, cat si de ceilalti cetateni romani, transmite Rador.

Patronatele se plang de lipsa fortei de munca pe piata romaneasca si, fara sa ofere conditii, ar dori mai multi angajati din strainatate. Reprezentantii sindicatelor spun, insa, ca angajatorii vor forta de munca din afara, tocmai pentru ca este ieftina si le-ar permite sa tina in loc salariile. "Imigratia este singura solutie pe care au gasit-o pe termen scurt: unu, doi ani.

Sindicatele cred mai degraba ca ar trebui restrictionata, pentru ca duce la probleme sociale grave si pentru ca duce la stagnarea sau chiar scaderea salariilor. In ceea ce priveste patronatele, bineinteles ei vad mai mult beneficiile", a precizat coordonatoarea proiectului realizat de Fundatia Soros, Mihaela Stefanescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.