Peste 90% dintre copiii prescolari din Romania au carente alimentare de calciu, o treime sunt obezi, iar 45% dintre ei prefera dulciurile in loc de legume, fructe si lactate, potrivit rezultatelor unui studiu realizat in premiera in Romania
Studiul Masurarea Aportului de Macro si Micronutrienti la copiii prescolari (MAMMI), preluat de NewsIn, mai arata ca peste 70% dintre copiii intre trei si sase ani mananca legume si fructe doar de doua-trei ori pe saptamana si doar 27% dintre ei consuma zilnic lapte si iaurt.

Parintii cred ca "produsele lactate nu sunt sanatoase"

Calciul din alimentatia a noua copii din zece este sub aportul standard recomandat, de 800 de miligrame pe zi. De asemenea, situatia este critica si in cazul aportului de vitamina D, rezultatele studiului aratand ca 99,7% dintre copii au deficiente privind acest nutrient. Vitamina D este esentiala in alimentatia unui copil, deoarece aceasta face posibila absorbtia calciului in intestin.

Potrivit parintilor subiectilor care au participat la studiu, motivul pentru care cei mici resping produsele lactate proaspete este, in primul rand, faptul ca "nu ii place copilului" (77%), urmat de acela ca "produsele lactate nu sunt sanatoase" (25%), ceea ce arata o lipsa de informare si ignoranta parintilor.

Cine se face vinovat pentru situatia prescolarilor?

Informatiile privind obiceiurile alimentare ale copiilor arata ca 75% dintre acestia au cinci mese pe zi (100% iau masa de pranz si cina, 99% - micul dejun, 78% - o gustare in cursul diminetii). Desi numarul recomandat de mese pe zi este, in general, respectat, studiul arata ca, in weekend, copiii mananca mai mult decat in zilele de luni pana vineri.

Foarte multi copii obezi

Conform aceluiasi studiu, mai mult de jumatate dintre copii depasesc ratia calorica standard recomandata, de 1.800 de kilocalorii pe zi. Acestia au un aport alimentar hipercaloric, care explica rata tot mai mare de crestere a obezitatii in Romania.

Romania este, la momentul actual, pe locul trei in Europa in ceea ce priveste obezitatea la adulti, iar in cazul copiilor situatia este aceeasi, potrivit dr. Bogdan Ioachim, specialist in nutritie. Informatiile privind Romania sunt confirmate si de medicul Aurelia Cordeanu, de la Institutul de Sanatate Publica Bucuresti, care spune ca este 50% dintre copiii prescolari au o greutate dizarmonica, cu plus de kilograme, iar tendinta de supraponderabilitate si obezitate inregistreaza o crestere din ce in ce mai mare in tara noastra.

Orasul dauneaza grav copiilor

Extinzand aria de acoperire, un al studiu prezentat de Ziua, pentru "Evaluarea nivelului de dezvoltare a copiilor si tinerilor", realizat de Institutul de Sanatate Publica (ISP) Bucuresti in colectivitatile scolare urbane si rurale a relevat faptul ca, valoarea morbiditatii (numarul de bolnavi) la grupele de varsta analizate este, in medie, de 25,5%, mai crescuta in mediul urban (28,94%) fata de cel rural (15,9%).

Analiza ISP Bucuresti a fost realizata anul trecut, in 36 de centre din mediul urban si 23 din cel rural, structurate pe regi­uni geografice: Bucuresti, Ardeal (Cluj), Moldova (Iasi), Banat (Timisoara) cuprinzand 700.617 copii prescolari si scolari examinati in cadrul examenelor medicale de bilant. Rezultatele au indicat faptul ca, din numarul total de copii, o dezvoltare fizica armo­nica o au cei din mediul rural (82,5%). Si in mediul urban numarul copiilor cu o dezvoltare fizica armonica este mare, insa procentul celor cu o dezvoltare fizica dezar­monica este cu 10 procente mai mare decat in rural.

Pe primul loc in repartitia copiilor cu dez­voltare disarmonica se situeaza Capitala (cu peste 30 de procente), urmata de judetele Cluj, Iasi si Timis - pentru mediul urban si de zona Banat, apoi la egalitate de zonele Ardeal si Moldova, pentru mediul rural. Pentru asocierea disar­moniei cu variatiile de greutate, ponderea cea mai mare pentru cei cu plus de greutate se gaseste in urban, la copiii de clasa a IV-a (57,7%), urmati de cei din clasa I-a (56,7%) si de cei din anul II din scolile profesionale (56,6%). Tot pentru mediul urban, si tot la clasa a IV-a, se afla cel mai mare procent de copii disarmonici cu minus de greutate, respectiv 42,3%. Pentru mediul rural, ponderea copiilor "cu greutate" este la fel de mare, mai mult de jumatate dintre elevii de clasa a VII-a (53,3%) fiind supra­ponderali sau obezi. Ei sunt urmati de adolescentii anului II din scolile profesionale (52,7%) si de micutii din clasa a IV-a (52%). Cea mai mare proportie de copii cu disarmonie cu minus de greutate, in rural, este data de cei din clasa a XII-a (52,1%), urmati de prescolari (51,5%) si de elevii de clasa I-a (51%).

Specialistii recomanda parintilor sa includa zilnic in alimentatia copiilor fructe si legume proaspete, sa reconsidere locul produselor lactate in ratia zilnica si sa evite consumul de dulciuri si produse nesanatoase.

Studiul MAMMI a fost efectuat timp de aproape doi ani, pe un esantion de 394 de copii cu varste intre trei si sase ani, din mediul urban, inscrisi intr-o institutie de ingrijire (cresa, gradinita). Acesti copii au fost observati, fiecare in parte, timp de sapte zile, in conditii reale de viata, adica acasa si la gradinita.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.