„Strategia de resurse umane a Ministerului Sanatatii (MS) trebuie sa fie gata pana la sfarsitul lunii noiembrie. Aceasta va stabili daca medicii vor mai putea lucra in paralel in spitalele de stat si in clinicile private. Potrivit declaratiilor dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in MS, la ora actuala majoritatea medicilor din Romania lucreaza in ambele parti. “Trebuie sa decidem daca va fi o practica mixta, dar controlata, sau o delimitare, pentru a nu mai fi folosit sistemul public, asa cum se intampla, din pacate, in momentul de fata”, a spus el.

Medicii se parasc intre ei

Potrivit lui Arafat, cel mai probabil medicii vor fi pusi sa aleaga intre cele doua joburi. “Sunt tari europene, precum Grecia, care au o strategie clara si nu permit medicilor sa lucreze in ambele locuri. In alte state, acest lucru este permis insa sub anumite forme controlate”, a precizat dr. Arafat.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a explicat ca strategia a avut ca punct de plecare mai multe reclamatii venite din partea medicilor si mai putine de la pacienti. “Medicii isi parasc colegii fie ca stau degeaba, fie ca se duc in timpul programului sa lucreze la privat. Din pacate, la noi s-a pastrat acel sistem comunist de salarizare prin care toti iau aceeasi leafa, desi unii muncesc mai mult decat altii”, a spus ministrul.