Fostul prim-ministru Petre Roman si Miron Cozma au fost audiati ieri la Parchetul Militar in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Ca un facut, ambii au avut ceva de impartit cu Ion Iliescu, Roman acuzandu-l ca poarta vina politica pentru acele evenimente, in timp ce Cozma vrea sa fie confruntat cu fostul presedinte.

Petre Roman a declarat ieri, dupa intalnirea cu procurorii militari, ca in dosarul mineriadei din iunie 1990 Ion Iliescu poarta o "raspundere politica" pentru faptele petrecute in acea perioada, insa numai organele abilitate pot stabili daca acesta ar putea raspunde si "din alte puncte de vedere".

Intrebat daca s-a intalnit cu liderul minerilor din Valea Jiului, politicianul a spus ca prezenta sa la Parchet in aceeasi zi cu Miron Cozma este o pura coincidenta si ca nu a fost confruntat cu acesta. "Declaratia mea nu are legatura cu Miron Cozma, ci cu ce s-a intamplat intre13 si 15 iunie 1990. Parerea mea este ca minerii nu erau autorizati sa vina la Bucuresti. Am fost inca de la inceput impotriva acestui lucru", a declarat Petre Roman.

De asemenea, acesta a aratat ca la 14 iunie a propus si s-a luat decizia ca minerii sa fie trimisi inapoi acasa, aratand ca mineriada a fost organizata de anumite personaje care ar fi avut ceva de castigat de pe urma acestor incidente.

"Minerii nu au venit de capul lor, au fost manipulati. Dar aceasta ancheta ne va duce la identificarea celor care au profitat de pe urma acestor evenimente", a precizat Petre Roman, care a mai adaugat ca nu trebuie uitata nici mineriada din 1999, evenimentele petrecute atunci trebuind si ele cercetate.

Cozma vrea confruntare

Avocatul lui Miron Cozma a aratat ca acesta le-a cerut procurorilor militari sa-l confrunte cu Ion Iliescu, pentru a demonstra ca fostul presedinte a mintit atunci cand s-a folosit de fostul lider din Valea Jiului si a multumit pentru interventia ortacilor in timpul mineriadei.

"Miron Cozma nu a vorbit niciodata cu Ion Iliescu inainte de 14 iunie 1990 si a declarat ca Ion Iliescu a mintit cand s-a folosit de numele lui, spunand ca a discutat cu el pentru a face acea 'curatenie>>", a afirmat aparatorul. Mai mult, acesta a aratat ca nu Cozma i-a adus pe mineri in Bucuresti, ci a venit dupa acestia, la o zi. "Minerii l-au adus pe Miron Cozma la Bucuresti, nu Miron Cozma i-a adus pe acestia. Oricum, Cozma nu avea nici o putere la vremea respectiva, fiind de putin timp lider in Valea Jiului. La vremea respectiva, erau alte centre de putere si trebuie descoperit cine a chemat cele doua garnituri de tren", a mai spus el.

Potrivit avocatului, Cozma a relatat anchetatorilor ca minerii au fost chemati de niste "colonei" care au sunat in Valea Jiului si le-au cerut sa vina in Capitala.
De asemenea, Cozma a mai declarat ca ar fi fost luat de Virgil Magureanu si plimbat prin Bucuresti pentru a vedea ce atrocitati facusera demonstrantii.
Dupa aproximativ trei ore de audieri, Miron Cozma a fost scos din sediul Parchetului Militar cu o duba care, la iesire, a lovit un autoturism Dacia Logan parcat in fata institutiei. Soferul nu s-a sinchisit sa opreasca, continuandu-si drumul spre penitenciarul unde Cozma este incarcerat.

Sursa: Realitatearomaneasca.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.