Peste 50.000 de credinciosi s-au inchinat la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, in primele doua zile de pelerinaj, jandarmii asteptandu-se ca numarul acestora sa creasca de peste 10 ori pana pe 14 octombrie, transmite corespondentul NewsIn.

“Sunt cinci ani de cand vin la Iasi, chiar daca nu pot sa spun ca eram o buna crestina, de la inceput, asa cum sunt alte persoane. Dar o vecina de-a mea mi-a spus ca merge in fiecare an aici, si am zis sa vin si eu, sa vad cum e. De atunci, parca simt ca imi merge mai bine si am inceput si eu sa vin an de an”, a declarat Silvia Popa, de 61 ani, din Bogdanesti, judetul Bacau.

In cursul dupa-amiezii de duminica, medicii au avut si prima interventie, un batran fiind transportat la spital dupa ce a lesinat, in timp ce astepta sa se inchine la moastele Sfintei Parascheva. In perioada 12-15 octombrie, Crucea Rosie, filiala Iasi, va acorda servicii de prim ajutor pelerinilor veniti din toate colturile tarii. Pe Aleea Mitropoliei au fost amplasate doua corturi deservite de 50 de tineri voluntari.

Un alt pelerin, Mihai Ursache, din Vaslui, afirma ca organizarea hramului din acest an este mult mai buna decat in anii trecuti.

"Am stat foarte putin la coada, sunt doar de cateva ore in Iasi si am reusit deja sa ma inchin la Sfanta. Anul acesta, fata de anii trecuti cand asteptam ore in sir, a fost mult mai bine", a spus Mihai Ursachi, de 42 ani.
Potrivit jandarmilor, intr-un minut, 30 de pelerini se inchina la moastele Sfintei Parascheva, in conditiile in care, duminica, la orele 17.00, coada se intindea pe aproape 500 metri.

"In prima zi (sambata, n.r.), au venit foarte multi pelerini. Coada a fost, la un moment dat, de un kilometru. Ulterior, ritmul a scazut, insa, dupa cum se stie, cei mai multi pelerini vor veni in zilele de 13 si 14 octombrie", a declarat capitan Mihai Cojocariu, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Iasi.

In acest an, pelerinii au ocazia sa se inchine si la Sfantul Nifon, Patriarhul Constantinopolului, o parte din moastele acestuia fiind aduse, duminica dupa-amiaza, de Mitropolitul Olteniei, IPS Irineu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.