"Am sesizat comisarul european pe probleme de sanatate publica si siguranta alimentara in legatura~ cu aceasta problema grava, care pune in pericol sanatatea si siguranta cetatenilor. Medicii care au lucrat cu acel produs au spus ca pachetele de ata nu aveau inscriptionata sigla CE, deci nu aveau certificat de conformitate european, dar ata respectiva avea o aprobare de la Ministerul Sanatatii. Scopul certificarii CE este de a scuti tara utilizatoare de a mai testa loturile, care sunt verificate la producator dupa norme stricte, la nivel european", spune Zlotea.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au afirmat, saptamana trecuta, ca nu au trimis, inca, o notificare pe adresa Uniunii Europene, cu privire la posibila prezenta a atei chirurgicale nesterile in mai multe tari de pe continent. "Deocamdata, au fost trimise probe la Institutul Cantacuzino si, dupa analizarea acestora, daca va fi cazul, vom face necesara notificare", au declarat reprezentantii Ministerului.

Ministerul Sanatatii a dispus verificarea stocurilor de ata chirurgicala, dupa ce, in urma cu trei luni, o femeie din judetul Arges care a nascut prin cezariana, la un spital din Calinesti, a decedat la scurt timp. In acelasi context, ata chirurgicala nesterila, importata din China, a fost retrasa din spitale in mai multe judete.