In cadrul exercitiului de simulare, care a inceput, ieri, la ora 6 dimineata la Cernavoda, au fost activate Centrul de Urgenta al AIEA-Viena si centrele de urgenta din tarile participante si membre ale acestei agentii. Scenariul a presupus si "contaminarea" catorva muncitori. Acestia au fost dusi rapid la policlinica sau la spital unde li s-a acordat ingrijire medicala speciala, existand posibilitatea (in caz de accident real) ca acestia sa fie transportati peste hotare.

La declansarea unei catastrofe nucleare sunt anuntate, in primul rand, Primaria din Cernavoda si Prefectura. Reprezentantii acestora vor lua masuri urgente de protectie a populatiei din zonele apropiate de centrala. Copiii, femeile gravide si batranii vor fi cei mai afectati. Masinile Primariei vor circula pe strazi si vor anunta cetatenii la megafoane despre catastrofa. Radiatia va fi monitorizata de autoritati pentru a determina pericolul potential si pentru a avertiza populatia. Localnicii vor fi instruiti cum trebuie sa evite pericolul de radiatie.

Urmeaza convocarea presei, care va informa despre catastrofa si va aduce la cunostinta publicului masurile de protectie specifice. in paralel, specialistii INMH studiaza variatiile atmosferice pentru a localiza norii radioactivi si directia lor de deplasare. Daca ploua, contaminarea va fi masiva. Populatia din zonele calamitate trebuie sa-si pastreze calmul si sa asculte la radio sau la televizor informatiile oficiale.

Daca cetatenilor li se recomanda sa ramana in casa, ei vor aduce animalele din gospodarie inauntru, vor incuia ferestrele, usile. Aerul conditionat, ventilatoarele si cosurile vor fi inchise. Vor sta adapostiti pana cand recomanda autoritatile. Hrana trebuie controlata, nu se bea apa din surse deschise, iar activitatea scolara se suspenda. Cetatenii vor fi examinati medical si li se va administra iod.

"Posibilitatea unui accident nuclear la CNE Cernavoda este extrem de redusa", a precizat dr. Florian Baciu, sef servicii de radioprotectie, cu ocazia prezentarii exercitiului de simulare a unui accident nuclear la centrala de la Cernavoda. Exercitiul are ca scop testarea nivelului de pregatire nationala si internationala fata de o posibila urgenta nucleara sau radiologica. Astfel de teste sunt organizate o data la cativa ani in cadrul Planului International de Management Comun al Urgentelor Nucleare. Avertizarea de accident a fost transmisa Centrului de Urgenta de la Afumati, care functioneaza in cadrul Scolii de Meteorologie.

Specialistii au luat in calcul o situatie ipotetica in care s-ar presupune emisii de material radioactiv in mediu, detaliind pasii care trebuie urmati de autoritatile locale si centrale pentru reducerea, pe cat posibil, a efectelor dezastrului. Actiunea de ieri, care continua si astazi, are scopul de a verifica pe plan international aranjamentele pentru notificare a urgentei intre tarile semnatare ale Conventiei de Notificare a Accidentelor Nucleare si este organizata in cooperare cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) de la Viena. La exercitiu participa 57 de tari si 8 organizatii internationale.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.