Al-Jazeera, televiziunea panaraba, cu sediul in Qatar, a reluat ultimele imagini difuzate cu jurnalistii romani rapiti in Irak, alaturi de comentariul ca refuzul presedintelui Basescu de a-si retrage trupele sau de a negocia o suma de bani este o miscare gresita.

Realitatea TV a prezentat ieri imagini preluate de pe Al-Jazeera, aparute pentru prima oara pe ecran pe 26 aprilie, si comentariul televiziunii arabe. "Jurnalistii de la Al-Jazeera cred ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, a facut o miscare gresita prin anuntul sau, iar acest lucru ar putea afecta grav soarta jurnalistilor tinuti ostatici in Irak", afirma Realitatea TV. Postul de televiziune romanesc a intervievat si un jurnalist de la Al-Jazeera, care a precizat: "Acest lucru nu le va face bine, fiindca rapitorii au cerut un singur lucru, retragerea trupelor voastre din Irak. Este o situatie foarte complicata".

Jurnalista Marie-Jeanne Ion si cameramanul Sorin Miscoci de la Prima TV, reporterul "Romaniei libere" Ovidiu Ohanesian si omul de afaceri irakiano-americano-roman Mohammad Munaf au disparut, la Bagdad, in seara de 28 martie. Cei trei romani plecasera pentru o serie de interviuri cu demnitari irakieni, iar Munaf ii insotea in calitate de ghid si persoana cu conexiuni in cercurile guvernamentale de la Bagdad.

"Evenimentul zilei" si alte publicatii au dezvaluit o serie de trasaturi atipice ale deplasarii celor trei, printre care lipsa unor masuri esentiale de siguranta, cum ar fi cazarea in "zona verde", de securitate, a Bagdadului. Presa a mai evidentiat conexiunea dintre Mohammad Munaf, Omar Hayssam si senatorul PSD Vasile Ion, tatal jurnalistei Marie-Jeanne Ion. Cel de-al doilea om de afaceri arab mentionat a fost retinut de PNA pentru o serie intreaga de infractiuni. Ulterior au aparut doua inregistrari video si citeva poze cu jurnalistii romani in captivitate. In ultimele imagini, difuzate de Al-Jazeera la sfirsitul lui aprilie, Marie-Jeanne Ion cerea retragerea trupelor romane din Irak. Gruparea numita Mu’adh bin Jebel formulase un ultimatum pentru aceasta cerere, careia Romania nu i s-a conformat. Dupa expirarea ultimatumului, presedintele Basescu a afirmat in repetate rinduri ca ostaticii romani sint in viata.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.