Cancerul de col uterin, ovarian sau de san sunt de multe ori diagnosticate gresit sau prea tarziu, ceea ce duce la moartea a 70% dintre femeile care sufera de una dintre aceste boli, potrivit emisarului pe probleme de sanatate al Departamentului de Stat al SUA, cunoscuta actrita Fran Drescher, relateaza NewsIn

"Cancerul de col uterin si cel ovarian sunt deseori diagnosticate gresit - cancerul de col are aceleasi simptome ca si menopauza, iar cancerul ovarian este confundat de medici cu boala numita colon iritabil. Diagnosticarea gresita iroseste timp pretios din viata femeilor", a precizat Fran Drescher, care se afla, de marti, la Bucuresti, in prima sa misiune ca emisar al SUA pe sanatate.

Potrivit statisticilor, 80% dintre femeile cu cancer ovarian sunt diagnosticate intr-un stadiu avansat, iar 70% dintre aceste femei mor.

"A fost nevoie de doi ani si de opt doctori diferiti pentru ca eu sa primesc un diagnostic corect. Diagnosticarea incorecta sau prea tarzie a cancerelor afecteaza milioane de femei din intreaga lume. Femeile trebuie sa invete sa identifice primele simptome ale bolilor si sa fie informate despre testele disponibile pentru diagnosticarea cancerului", a subliniat actrita americana.

Fran Drescher le recomanda femeilor sa mearga o data pe an la un control ginecologic, deoarece depistarea precoce a cancerului de san sau a celui de col uterin este cel mai important lucru pentru a putea invinge boala.

Cunoscuta in special din serialul TV de comedie "Dadaca", Drescher a fost numita, pe 8 septembrie, emisar al Departamentului de Stat al Statelor Unite pe probleme de sanatate a femeii. In prima sa misiune in aceasta functie, ea va vizita Romania, Ungaria, Kosovo si Polonia. Tara noastra a fost prima aleasa de actrita, deoarece strabunica sa a fost romanca.

Actrita americana sustine eforturile fundatiei "Renasterea" de prevenire a cancerului de san si de col uterin. Ea va aprinde, miercuri, lumina roz pe Arcul de Triumf, cu ocazia zilei in care are loc Initiativa Mondiala de Iluminare. Cu acest prilej, cladiri reprezentative din intreaga lume sunt luminate in roz, culoarea luptei impotriva cancerului la san.

Fran Drescher, care a fost diagnosticata cu cancer uterin in urma cu opt ani, a scris o carte despre experienta sa de lupta impotriva bolii si a infiintat o fundatie de prevenire si lupta impotriva cancerului la femei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.