Cei sase fosti ostatici pareau sa aiba o stare buna de sanatate. Ei au fost intampinati pe aeroport de cateva oficialitati, printre care si ambasadorul Romaniei in Germania, Bogdan Mazuru, potrivit corespondentului Realitatea TV.

Fostii ostatici nu au avut voie sa stea de vorba cu presa si urmau sa fie dusi catre o baza a armatei germane unde vor fi audiati si consiliati psihiologic, o procedura standard in cazurile de rapire. Ei ar putea sa primeasca permisiunea de a se intoarce acasa in cursul serii.

La bordul avionului cu care au fost transportati de la Cairo in Germania s-au aflat si circa 200 de membri ai comandourilor politiei si armatei germane care fusesera trimise pentru a participa eventual la operatiunea de salvare a ostaticilor.

Cei 11 turisti europeni, printre care si romanca Oana Irina Kalis, si cei opt insotitori egipteni ai acestora, ostatici timp de zece zile in desert, au ajuns luni la Cairo, dupa ce au fost eliberati de un comando in Ciad, potrivit Egiptului. Aceasta versiune a fost dezmintita insa de Ciad. Circumstantele eliberarii lor raman neclare, ca si identitatea celor care i-au rapit.

Si cei cinci ostatici italieni au ajuns in aceasta dimineata la Torino (nordul Italiei), a anuntat postul de radio italian RAI. "Nu ne-au maltratat, insa ne-a fost frica. La un moment dat credeam ca totul s-a terminat", au declarat ei la sosire, potrivit agentiei ANSA.

Cinci germani, cinci italieni si o romanca, insotiti de opt egipteni, au fost rapiti in 19 septembrie in timpul unei expeditii cu masini de teren in sudul Egiptului, in apropierea granitei cu Sudanul, intr-o zona frecventata de contrabandisti si traficantii de arme. Ostaticii au fost transferati in Sudan, apoi in Libia, pentru a fi in cele din urma dusi din nou in Sudan, sambata. Autoritatile sudaneze au fost cele care au anuntat acest periplu, dezmintit insa de Libia si Ciad.

Turistii eliberati au fost dusi luni la un spital militar, la 40 kilometri de Cairo. Acolo au fost supusi la o serie de teste medicale si interogati. Potrivit autoritatilor egiptene, ca si celor italiene, eliberarea celor 19 ostatici nu a fost rezultatul unei rascumparari. Autorii luarii de ostatici pusesera conditia ca rascumpararea de 6 milioane de euro pe care o cereau, conform unor surse, sa fie platita de Germania.

Operatiune in forta sau recuperare fata violenta, ambele versiuni circula despre modul in care ostaticii din desertul egiptean si-au recapatat libertatea luni.

Potrivit Ministerului roman al Afacerilor Externe, starea romancei Oana Irina Kalis, care are domiciliul in Germania, este buna.

Multumind Egiptului, guvernele german, italian si roman nu au dat, la randul lor, niciun detaliu despre operatiunea de eliberare. MAE a informat ca Serviciul de Informatii Externe al Romaniei a participat "atat in tara, cat si in strainatate" la operatiunea de eliberare a ostaticilor.