Gripa este o infectie virala transmisa de la o persoana bolnava la una sanatoasa pe calea aerului, prin intermediul picaturilor minuscule din secretii, in timpul tusei, stranutului si chiar vorbitului. Este o afectiune frecventa, specifica sezonului rece.

Vaccinul antigripal contine tulpini de virusuri gripale inactivate. Odata injectat intramuscular, vaccinul stimuleaza sistemul imunitar sa produca anticorpi specifici impotriva tulpinilor virale continute. Cand virusul gripal va patrunde in organismul unei persoane vaccinate, anticorpii produsi il vor distruge si vor impiedica instalarea infectiei gripale.

In fiecare an, virusul gripal sufera anumite modificari fata de anul precedent, ceea ce face vaccinul utilizat sa fie ineficient de la un an la altul. In fiecare an trebuie preparat un nou vaccin care sa contina tulpinile specifice sezonului respectiv. Din fericire, cercetatorii pot sa prevada cu acuratete care va fi tulpina virala ce va produce infectii si pot fabrica din timp un vaccin eficient.

Vaccinul protejeaza de infectia gripala in aproximativ doua saptamani de la injectare, timp necesar organismului sa produca anticorpi. El este eficient si va proteja doar fata de tipurile de virusuri care corespund celor utilizate la fabricarea vaccinului. Acestea sunt motivele pentru care revaccinarea trebuie sa se faca anual cu vaccinul specific tulpinilor virale active in sezonul respectiv.

De ce este bine sa ne vaccinam impotriva gripei aflati aici.


Despre autor:

Healthy

Sursa: Healthy


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.