Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, se afla printre finalistii pentru premiul "Europeanul Anului", fiind nominalizat la categoria "Inspiratia anului", "pentru ca a ridicat lupta anticoruptie la un nivel inalt", se arata pe site-ul revistei European Voice.

La aceeasi categorie cu Daniel Morar, "Inspiratia anului", se afla si omul de afaceri George Soros, "pentru ca a sustinut drepturile si reintegrarea romilor in Europa". Ceilalti doi finalisti la aceasta categorie sunt Lyn Evans, coordonatorul generatorului de particule din Geneva si Katrine Camilleri, director adjunct al serviciului de refugiati din Malta.

O alta categorie este "Politicianul national al anului", unde printre finalisti se numara presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy si cel al Serbiei, Boris Tadici, precum si premierul polonez Donald Tusk.
Pentru titlul "comisarul anului" sunt nominalizati Meglena Kuneva, comisarul de origine bulgara care supervizeaza protectia consumatorului, "pentru eforturile de a adapta drepturile consumatorului la economia digitala", estonianul Siim Kallas pentru infiintarea registrului lobbyistilor si expunerea beneficiarilor fondurilor UE, precum si comisarii mediului, agriculturii si concurentei.

La categoria "Europarlamentarul anului" candideaza cinci deputati din Marea Britanie, Franta, Finlanda, Germania si Luxemburg.

Pentru titlul "Oficialul UE al anului" sunt listati Catherine Day, secretarul general al Comisiei Europene, Jonathan Faull, directorul general pentru justitie, Wolfgang Ischinger, fostul mediator UE intre Serbia si Kosovo, Ilkka Laitinen, directorul agentiei de management al frontierelor Frontex si Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene.

Toti acesti finalisti sunt in cursa pentru titlul "Europeanul anului", care in 2007 a fost obtinut de presedintele Lituaniei, Valdas Adamkus. Printre premiantii de anul trecut s-au mai numarat Angela Merkel, Arnold Schwarzenegger si Gary Kasparov.

Votul pentru Europeanul Anului 2008 este deschis online, incepand cu joi, 25 septembrie si poate fi accesat la adresa http://www.europeanvoice.com/page/evawards-user-vote/788.aspx.

Gala decernarii premiilor va avea loc pe 2 decembrie in Palatul Bursei din Bruxelles, evenimentul aflandu-se sub inaltul patronaj al premierului belgian Yves Leterme.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.