Toate regiunile tarii vor avea, in urmatorii doi ani, unitati mobile pentru interventii la accidente colective si calamitati, prevazute si cu spitale mobile, a anuntat, joi, la Arad, seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, general-locotenent Vladimir Secara.
Conform sefului ISU, unitatile mobile pentru interventie la calamitati si accidente colective au in componenta echipamente de descarcerare si de prim ajutor, precum si cate un spital mobil cu aparatura medicala de urgenta, transmite corespondentul NewsIn.

„In prezent avem astfel de unitati la Craiova, Iasi si Bucuresti. Suntem in procedura de achizitie pentru inca opt astfel de mijloace de interventie, astfel ca, in fiecare regiune, care inseamna aproximativ cinci judete, sa avem un astfel de echipament. In urmatorii doi ani vor fi achizionate toate, valoarea unei asemenea unitati este de 200.000 euro“, a declarat general-locotenent Vladimir Secara.

O astfel de unitate mobila pentru interventii la accidente colective si calamitati include corturi, generatoare de curent electric, de caldura, iar instalarea dureaza 15 minute, cu 32 oameni.

Seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, general-locotenent Vladimir Secara, participa la cel mai mare exercitiu de interventie in cazul unor situatii de urgenta din Europa, EU-HUROMEX 2008, care se desfasoara la Arad, dupa ce prima etapa s-a derulat in Ungaria.

Baza de operatii din Arad este instalata in poligonul de instructie al Inspectoratului, pe o suprafata de aproximativ 3 hectare si ofera toate facilitatile necesare parcarii a peste 60 de autovehicule si autospeciale si mai ales cazarii, odihnei si hranirii celor 300 de participanti. Baza de operatii este fi locul de plecare pentru toate interventiile desfasurate pana in 26 septembrie.

La EU-HUROMEX 2008 participa echipe de protectie civila din Austria, Bulgaria, Croatia, Ungaria, Germania, Slovacia, Slovenia, Romania si Polonia. „Scopul exercitiului este de uniformizare a lucrului in cadrul echipelor internationale. Este cel mai mare exercitiu organizat pana acum in Europa, la care participa echipe de protectie civila din 9 state. Exercitiul consta si in gasirea unui limbaj comun de exprimare, pentru reducerea riscurilor asupra cetateanului, indiferent in ce tara se afla el. Putem vorbi in Romania de orice riscuri, mai putin de taifun si tsunami. Riscuri exista la orice pas“, a declarat general-locotenent Vladimir Secara, inspector general in Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.

Evaluarea exercitiului EU-HUROMEX, finantat de Uniunea Europeana cu 500.000 de euro, va fi realizata de peste 30 de observatori si experti din statele membre ale UE, EEA (Islanda, Liechtenstein si Norvegia) si NATO.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.