Purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Constanta (CJC), Cristian Moldovanu, a informat, luni, printr-un comunicat de presa, ca minora Ionela Darnea, in varsta de 17 ani, se afla in ingrijirea Complexului de Servicii Comunitare “Orizont” din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanta.

“Minora Ionela Darnea, nascuta la data de 9 martie 1991, a prezentat inca de la nastere diagnosticul de microcefalie, la care s-au adaugat pe parcurs sindromul piramido-extrapiramidal, retardul psihic sever cu limbaj absent si epilepsia mioclonica progresiva”, precizeaza reprezentantul CJC.

Cristian Moldovanu afirma ca, vinerea trecuta, starea de sanatate a minorei s-a agravat, iar angajatii Complexului Orizont au solicitat o ambulanta pentru transportarea fetei la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta pentru investigatii si reechilibrare.

“Dupa acordarea primelor ingrijiri si efectuarea investigatiilor medicale, medicul de garda de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta a dispus tratarea minorei in ambulatoriu, desi starea acesteia era grava, minora revenind in Centru in jurul orei 15:30”, se mai spune in comunicatul de presa al CJC.

Potrivit aceleiasi surse, cateva ore mai tarziu, minora a decedat. “Dupa doar trei ore, starea minorei s-a agravat, fapt care a determinat angajatii Centrului sa apeleze din nou Serviciul de Ambulanta. Din nefericire, la ora 19:05 medicul de pe ambulanta a constatat decesul minorei”.

Consiliul Judetean Constanta anunta ca, in urma acestei situatii, a fost demarata o ancheta interna la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului – Complexul de Servicii Comunitare Orizont, pentru stabilirea imprejurarilor in care s-a produs decesul si a vinovatilor.

In acelasi timp, CJC va inainta si o sesizare de malpraxis catre Colegiul Medicilor din Romania, dar si o sesizare la Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta, pentru stabilirea imprejurarilor in care s-a produs decesul si a persoanelor responsabile.

Purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta Constanta, dr. Florian Stoian a declarat ca nu s-a primit nicio informare oficiala referitoare la acest caz, in functie de care se pot face verificarile necesare.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Directiei pentru Protectia Copilului Constanta, Roxana Onea, a declarat ca in acest caz motivele au fost de natura medicala, dar se vor face verificari la nivelul institutiei.