"Pentru multi dintre cetateni, justitia a devenit prea complicata, prea scumpa, aproape un lux", afirma seful statului, in mesajul transmis vineri, cu ocazia Congresului organizat de Uniunea Centrelor de Mediere din Romania.

Basescu considera ca medierea nu va rezolva toate problemele din justitie, insa, datorita acestei institutii, justitia poate deveni mai eficienta prin degrevarea ei de o serie de cazuri care se pot rezolva pe cale amiabila. "Pentru ca acest lucru sa se intample este nevoie de o mai buna comunicare cu cetatenii si de o promovare a activitatii de mediere in cadrul societatii", se arata in mesajul sefului statului.

Basescu s-a declarat un sustinator al initiativei Ministerului Justitiei din 2005, de a elabora o strategie de reforma si planul de actiune pentru punerea in aplicare a strategiei de reforma si apoi al adoptarii de catre Guvern a acestui document, in cadrul caruia era mentionata si adoptarea legii medierii.

Presedintele a salutat activitatea mediatorilor, sustinand ca acestia pot reda cetatenilor increderea in sistemul judiciar. "Dumneavoastra, prin activitatea de mediere desfasurata cu obiectivitate, puteti reda oamenilor increderea ca isi vor gasi dreptatea", le-a transmis Basescu participantilor la Congres.