Curtea de Apel Bucuresti a amanat pentru 6 iunie dezbaterile privind anularea hotararii Administratiei Prezidentiale de reincarcerare a 46 de persoane, printre care si Miron Cozma, intrucat procedura de citare a partilor nu a putut fi indeplinita.

La sedinta de luni, avocata lui Valentino Acatrinei, judecator condamnat in octombrie 2003 la cinci ani de inchisoare pentru coruptie, a aratat ca acesta a fost pus in libertate si ca nu mai poate fi citat la Penitenciarul Rahova.

La 15 decembrie anul trecut, Ion Iliescu a gratiat 46 de persoane, printre care Miron Cozma (condamnat la 18 ani de inchisoare pentru mineriada din 1991), Ioan Corpodeanu (condamnat in dosarul Revolutiei de la Timisoara), Petre Isac (primul consilier guvernamental arestat pentru coruptie), Valentino Acatrinei (fost judecator condamnat pentru coruptie) si Gal Csaba (condamnat pentru trafic de persoane). Presedintele in exercitiu, Ion Iliescu, a decis, in urma consultarilor cu premierul Adrian Nastase, revocarea decretului de gratiere.

Toti cei care au fost reincarcerati ca urmare a revocarii gratierii au facut contestatie, cerand suspendarea, dar si anularea hotararii Administratiei Prezidentiale.

Cazul Acatrinei, o bresa pentru "lotul Iliescu"

Separat de reclamatia colectiva, Valentino Acatrinei a formulat o contestatie a executarii decretului de gratiere nr. 1173/2004, actiunea acestuia fiind admisa de Tribunalul Bucuresti.

Parchetul a facut apel la Curtea de Apel Bucuresti, care saptamana trecuta a respins solicitarea acuzarii, insa a facut precizarea ca "de indata" Valentino Acatrinei (fost judecator la Curtea de Apel Bucuresti) sa fie pus in libertate. Cazul Acatrinei ar putea constitui o bresa pentru ceilalti incarcerati, ca urmare a revocarii decretului de gratiere nr. 1173/2004 de catre Ion Iliescu.

De clementa lui Ion Iliescu au beneficiat unii condamnatii definitiv la pedepse mari cu inchisoare pentru infractiuni de subminare a puterii de stat, coruptie, reprimare violenta a Revolutiei din decembrie 1989, infractiuni grave de violenta, criminalitate economica. Decretul a fost revocat ca urmare a criticilor formulate de partidele politice si de reprezentantii societatii civile.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.