Arta contemporana romaneasca se afla din nou in boxa acuzatilor, ca ecou la “Scandalul Poneiului Roz cu zvastica”, moderat de Antena 3. De data aceasta, “Arta este un delict?”, intreaba Realitatea TV, care aduce in discutie lucrarile artistului timisorean Bendek Levente.

Lucrarea incriminata reprezinta “imaginea Romaniei care se deschide dintr-un organ genital”, expusa in cadrul galeriei Atelier 35. Conform Realitatea TV, lucrarile pictorului au fost reclamate la sectia 10 de politie din Capitala pentru ca ar ofensa insemnele nationale , de catre Asociatia Noua Dreapta.

In cadrul emisiunii ‘Realitatea te priveste’, au fost invitati pentru a face comentarii pe marginea expozitiei, omul de afaceri Silviu Prigoana, redactorul sef al publicatiei Gardianul, Val Valcu si criticul de arta Erwin Chesler.

Pe parcursul intregii emisiuni, criticul de arta Erwin Chesler sustine ca pozitia jurnalistilor si a lui Silviu Prigoana este doar un subiect de “fapt divers” pentru presa si ca expozitia ‘Euromaniac’ a lui Benedek Levente nu este destinata unui public larg.

Blogul Atelier 35 explica conceptul expozitiei artistului timisorean. “Benedek Levente isi propune un experiment - acela de a reprezenta imaginea stereotipica a Romaniei in contextul european.

« Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, fenomenul autopromovarii si al autoidentificarii a devenit mai accentuat in peisajul "mioritic" romanesc. Pe mine m-a interesat o identitate falsa care este promovata si hipermediatizata in mass-media romanesti, folosind elementele si figurile reprezentative si specifice ale acestei identitati. [...] Am incercat sa reprezint prima mea impresie despre Romania actuala pornind televizorul »".

“Arta fara un factor de risc este divertisment”, a sustinut Erwin Chesler in cadrul emisiunii, dar argumentele sale nu sunt valabile, in opinia lui Silviu Prigoana si a jurnalistului Val Valcu, care impreuna cu publicatia Gardianul, a adus in atentia opiniei publice acest subiect.

“Aceasta imagine m-a jignit pe mine ca cetatean roman. E vorba de imaginea Romaniei”, a afirmat Silviu Prigoana in cadrul emisiunii difuzate de Realitatea TV.


REALITATEA.NET - Romania a fost reprezentata ca un organ genital feminin de un artist timisorean si apoi a fost calcata in picioare


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.