Trupul neinsufletit al lui Stefan Iordache a fost scos din Teatrul National marti, in jurul orei 14.00, in fata a peste 1.000 de colegi si admiratori ai artistului, care au fost alaturi de familie si au aplaudat minute in sir.

O ceremonie religioasa a fost oficiata, in foaierul Teatrului National, unde a fost depus luni noaptea trupul neinsufletit al lui Stefan Iordache, de catre Prea Sfintitul Episcop Vicentiu Ploiesteanu, Vicar Patriarhal, care a citit la sfarsitul slujbei un mesaj din partea Patriarhului Daniel.

"Vremelnic ne despartim de cel care a fost Stefan Iordache", a spus PS Ploiesteanu, precizand ca mesajul lui IPF Daniel se indreapta catre familia artistului.

"Cu adanca durere, am aflat de trecerea la cele vesnice a actorului Stefan Iordache, personalitate binecunoscuta a teatrului, filmului si muzicii romanesti si recunoscuta in viata culturala internationala. Moartea distinsului actor, survenita la varsta de doar 67 de ani, este o grea incercare pentru familia sa si pentru cei care l-au cunoscut si pretuit, dar si o mare pierdere pentru scena romaneasca. Actorul Stefan Iordache ramane in memoria noastra ca un invingator, care a reusit sa raspandeasca lumina si curaj in inimile celor ce l-au vazut, l-au iubit si l-au inteles".

"Cu durere si parinteasca dragoste suntem alaturi de familia regretatului Stefan Iordache, lumina sufletului sau nu s-a stins, ci s-a mutat in lumina neinserata", a mai spus IPF Daniel.

Directorul adjunct al Teatrului National Bucuresti, Ilinca Tomoroveanu, a rostit apoi mesajul sau de bun ramas, prezentand si omagiile din partea colegilor din institutie si a lui Ion Caramitru, directorul TNB si presedintele UNITER, care nu a putut fi prezent.

"Ne mor nemuritorii, cum spunea un tanar jurnalist si asa spun si eu", a spus Ilinca Tomoroveanu, amintind de disparitia lui Ovidiu Iuliu Moldovan, omagiat tot la National in urma cu sase luni, si de a lui Ilarion Ciobanu, decedat duminica, 7 septembrie.

"Iata, azi ne despartim de Stefan Iordache – suflet de miere in invelis de otel. Dar ce pot spune eu despre el?! 'Vorbe, vorbe, vorbe', cum zicea Hamlet", a mai spus actrita. "Imi fac datoria, dar sufletul meu plange", a incheiat emotionata Ilinca Tomoroveanu.


REALITATEA.NET - Trupul neinsufletit al maestrului Stefan Iordache condus pe ultimul drum spre Gruiu

Un alt mesaj a venit din partea criticului George Banu, aflat la Paris, care a fost citit de actorul Mihai Dinvale, directorul adjunct al Teatrului Mic. "Un mare actor e un actor nesupus. El impune o imagine a omului in raport cu lumea. Stefan Iordache se numara printre acei reali alesi ai scenei", a fost mesajul lui Banu.

Directorul Teatrului National "Marin Sorescu" din Craiova, Mircea Cornisteanu, a spus ca institutia pe care o conduce este onorata ca Stefan Iordache si-a petrecut ultimii ani pe scena din Craiova, unde l-a interpretat pe Titus Andronicus. "Am strabatut lumea si am fost mandri ca suntem impreuna", a spus Cornisteanu.

Sicriul a fost apoi purtat, in prezenta Garzii de onoare, in fata Teatrului National, unde era stransa o multime de peste 1.000 de oameni. Aplauzele n-au contenit timp de cateva minute, intetindu-se la plecarea masinii care va duce trupul neinsufletit al artistului la Gruiu, pentru inmormantarea ce va avea loc miercuri, la ora 12.00.

Cei care doresc sa il insoteasca pe ultimul drum pe Stefan Iordache pot merge in comunca Gruiu miercuri dimineata cu cele doua autocare puse la dispozite de UNITER si TNB.

Sute de personalitati din lumea teatrului, filmului si a muzicii, dar si din politica si mass-media, au venit la Teatrul National in cursul diminetii de marti pentru a ii aduce un omagiu actorului Stefan Iordache.
Printre acestia s-au numarat Ion Besoiu, Gheorghe Dinica, Mitica Popescu, Rodica Mandache, Marius Stanescu, Maia Morgenstern si Victor Rebengiuc, George Ivascu, Mircea Diaconu, Alexandru Bindea, Mihai Dinvale, Manuela Harabor, Margareta Paslaru, Ion Lucian, Mircea Albulescu, Cornel Todea, Mariana Mihut, Monica Ghiuta, Sergiu Nicolaescu, Dragos Buhagiar, Coca Bloos, Ioan Carmazan, Ludmila Patlanjoglu, Dan Bittman, Sanda Ladosi, membrii trupei Iris, Ion Ilescu si Mircea Geoana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.