Birocratia agricola a blocat subventiile europene pentru agricultura, ingropand afacerile a mii de fermieri Din cauza proastei organizari a Agentiei de Plati pentru Agricultura, peste o suta de mii de tarani nu numai ca au ramas fara subventiile europene, dar au fost si amendati.

"Dracu’ mai cere bani europeni", spun taranii care au fost somati sa plateasca din buzunarul propriu esecul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). Infiintasera culturi in speranta ca, din fondurile europene, vor primi subventii "la hectar". Numai ca, intre ei si subventii s-au interpus birocratii si s-a ales praful! Nu numai ca nu au primit bani, dar taranii au si fost amendati.

Erorile functionarilor au creat drame in randul a sute de mii de fermieri care sperau ca din truda pamantului vor putea trai mai bine. De altfel, multi dintre ei au renuntat anul acesta la a mai cere bani europeni. Daca anul trecut subventiile europene au fost solicitate de 1,241 milioane de agricultori, pentru platile pe 2008 s-au inscris cu 180.000 mai putin.

Propaganda

Agentia anuntase la inceputul lui septembrie realizarea planului de "plati la hectar" in cadrul primului an de aplicare a mecanismului de subventionare directa din bani europeni. "Consideram actiunea un succes, tinand cont ca a fost primul an de plati directe", declara Dragos Nacuta, purtator de cuvant al agentiei.

Din cei aproximativ 1,8 milioane de tarani si fermieri ai Romaniei, 1,24 milioane de persoane au depus cereri pentru platile directe la hectar. La prima verificare, APIA a gasit 460.000 de dosare gresit intocmite. A urmat o noua "selectie" si cazurile cu probleme au scazut la 260.000.

La finalul primului an de aplicare a mecanismului de subventionare a culturilor, din fonduri europene si de la bugetul autohton, s-a stabilit ca in 105.000 de cazuri a fost vorba de supradeclarari ale suprafetelor cultivate.

Somatii pe banda rulanta

In Ialomita, cel mai mare procent de "supradeclarari", peste 80%, a fost inregistrat la Alexeni. Primarul Ion Carbune (PSD) arata un plic. "Asta a venit azi dimineata, cu al doilea rand de somatii". Spune ca el insusi ar fi trebuit sa primeasca vreo 2.000 de lei, insa nu i-au gasit decat patru hectare din cele 8,5 declarate, asa incat trebuie sa le dea celor de la APIA vreo 1.600 lei. Exclude orice posibilitate de a fi gresit.

Este primar, s-a ocupat de punerile in posesie, si a fost inginer agricol. Explicatia, data neoficial de functionari, ar putea fi teledetectia defectuoasa, introducerea gresita a datelor in computerele APIA si softul agentiei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.