Alunitele sau nevii pigmentari sunt mici excrescente colorate, prezente in diferile zone pe piele. Fiecare persoana prezinta un numar mai mic sau mai mare de alunite, unele dintre ele find considerate o marca a frumusetii si farmecului personal, altele, din contra, considerate inestetice si o sursa de discomfort.

  • Cum apar alunitele?

Majoritatea oamenilor se nasc cu un numar de alunite. Altele apar in timp, cel mai frecvent pana in jurul varstei de 40 de ani. Expunerea indelungata la soare pare sa joace un rol important in dezvoltarea alunitelor, mai ales a celor atipice sau displazice, cu potential cancerigen.

Este recunoscut si rolul ereditatii in aparitia si dezvoltarea alunitelor. In anumite familii exista mai multe persoane cu un tip special de alunite cunoscut ca displazic, care este asociat cu o frecventa mai mare a cancerului de piele.

Mai multe detalii despre alunite si riscul indepartarii lor gasiti aici.


Despre autor:

Healthy

Sursa: Healthy


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.