Asociatia Umanista Romana (AUR), una dintre organizatiile neguvernamentale care cer retragerea manualelor de religie controversate, a protestat astazi in fata Ministerului Educatiei, prin punerea in scena a uneia dintre pedepsele cu care sunt amenintati copiii in manualele incriminate, relateaza NewsIn

Unul dintre protestatari a stat intins pe capota unei autoturism, simuland ca a fost lovit de acesta, aluzie la faptul ca, intr-unul dintre manualele de religie aflate inca pe piata, sunt prezentate ca fapte rele „sa nu-ti faci cruce trecand prin fata unei biserici, sa te urci in copaci, sa dormi duminica pina la ora zece dimineata, sa te joci cu mingea in clasa sau pe strada”, iar urmarea este aceea ca „te calca masina”.

Participantii la protest au purtat pancarte pe care scria "STOP indoctrinarii religioase in scolile din Romania" si "DA educatiei, culturii si stiintei, NU indoctrinarii religioase in scoli".

Presedintele AUR, Remus Cernea, a reamintit ca vor fi depuse plangeri la Comisia Europeana si la Parlamentul European in legatura cu manualele de religie controversate, daca Ministerul Educatiei nu va dispune retragerea lor de pe piata si din scoli, incepand cu anul scolar care va incepe la 15 septembrie.

Potrivit lui Cernea, nu mai putin de 14 manuale si caiete de religie au continut violent, intolerant, antistiintific si contrar unei educatii moderne. "Practic, in acest moment, invatamantul religios din scolile publice din Romania este, in acest moment, contrar valorilor si principiilor educationale, democratice, culturale si de civilizatie asumate de UE si de CE, iar acest lucru genereaza o confuzie a valorilor in randul copiilor si tinerilor", considera presedintele AUR.

AUR mai solicita ca la conducerea invatamantului religios din Romania sa fie numite persoane independente fata de un cult anume si ca elevii sa nu mai fie inscrisi automat la orele de religie, ci numai daca ei doresc acest lucru.

"In primavara, ministerul a promis ca va retrage aceste manuale, insa acest lucru nu s-a intamplat. Practic, peste o saptamana, elevilor li se va preda, din nou, dupa ele, motiv pentru care i-am adresat ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei, o scrisoare deschisa, iar in paralel am inceput sa strangem semnaturi in sprijinul demersului nostru legat de aceasta problema. Pe 10 septembrie vom organiza si un protest in fata ministerului si, daca nu se iau masuri, vom reclama cazul la Uniunea Europeana si la Consiliul Europei", a precizat presedintele AUR.

Ministerul Educatiei sustine ca, pentru anul scolar 2008-2009, a fost revizuita programa scolara, iar profesorilor de religie li se va recomanda sa omita, la ore, pasajele incriminate de societatea civila.

"Manuale noi de religie vor aparea de-abia din 2009. Pana atunci, se va preda dupa manualele vechi, pentru ca nu a fost timp sa se realizeze altele noi", au afirmat reprezentantii ministerului.

Scandalul manualelor de religie din Romania a inceput in primavara, dupa ce o alta organizatie a societatii civile, Liga Pro Europa, a prezentat un raport privind continutul acestora.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.