Aproape toate fabricile de bere din Romania folosesc sisteme de filtrare cu kiselgur, roca sedimentara ce influenteaza calitatea berii, afectandu-i gustul, iar fierul continut de filtru oxideaza produsul, au declarat pentru NewsIn specialisti in sisteme de filtrare din industria alimentara

"Utililizarea filtrelor cu kiselgur in industria berii are impact negativ asupra calitatii acestui produs, afectandu-i gustul. Compozitia chimica tipica a kiselgurului este 86% siliciu, 5% sodiu, 3% magneziu si 2% fier. Acesta din urma duce, in ce le mai multe cazuri, la oxidarea berii", a declarat Istvan Szommer, expert austriac in sisteme de filtrare din industria alimentara, care citeaza studii independente, printre care si cercetari efectuate la Universitatea din Berlin.

In momentul de fata, in intrega lume, doar 15 producatori de bere au inlocuit sistemul de filtare cu kiselgur cu sisteme "kiselgur free", insa, in maximum cinci ani, sustine Andre Gtalid, managerul general pe Europa Centrala si de Est al Pall Corporation, companie multinationala specializata in filtre alimentare, "toate fabricile de bere vor renunta la filtrarea cu kiselgur".

Istvan Szommer, specialist al Pall Corporation, a mentionat ca motivul pentru care fabricile de bere nu au renuntat inca la filtrarea cu kiselgur este reprezentat de costurile ridicate pe care le presupune schimbarea sistemului de filtrare. "Pentru o fabrica care produce un milion de hectolitri de bere pe an, investitia intr-un sistem de filtrare "kiselgur free" se ridica la trei milioane de euro", a spus reprezentantul Pall Corporation.

Potrivit lui Szommer, aproape toate fabricile de bere din Romania folosesc sisteme de filtrare cu kiselgur, roca sedimentara silicioasa, formata prin depunerea unor alge microscopice monocelulare.

"Doua fabrici de bere din Romania au adoptat noile sisteme de filtrare - "kiselgur free", insa toate celelalte fabrici inca folosesc kiselgur la filtarea berii", a precizat, la randul sau, Andre Gtalid.

Expertul a afirmat ca cele doua fabrici de bere care au implementat noul sistem de filtrare al berii, fara kiselgur, sunt Albacher, de la Sebes, si una dintre fabricile Heineken din Romania, cea de la Craiova. In tara noastra activeaza 27 de fabrici de bere.

Directorul Institutului Roman de Cercetari Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi s-a aratat rezervat in ce priveste efectele pe care kiselgurul le poate avea asupra berii, sustinand ca, pe langa oxidarea produsului, exista posibilitatea ca utilizarea rocii in filtrare sa aiba consecinte si asupra sanatatii.

"Filtarea berii cu ajutorul kiselgurului ma nelinisteste din cauza compozitiei acestuia. Varietatea si variabilitatea materiei prime din care se obtine berea poate interactioana cu acest tip de filtru. Prezenta in cantitati mari a silicatilor si a celorlalte substante din kiselgur ar putea afecta negativ produsul filtrat, implicit ar putea avea efect asupra sanatatii", a declarat pentru NewsIn Gheorghe Mencinicopschi.

Cei doi specialislti in sisteme de filtrare subliniaza ca expunerea si intrarea in contact cu kiselgurul, care contine cristale de siliciu, poate cauza, in functie de durata expunerii, cancer pulmonar, disfunctii pulmonare, precum si silicoza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.