Premierul Tariceanu a declarat ca autoritatile locale au un rol important in obtinerea autorizatiilor sanitare pentru scoli si ca fondurile alocate de Executiv pentru infrastructura scolara sunt uneori blocate la nivelul primarilor sau al inspectoratelor scolare judetene, informeaza NewsIn.

Intrebat cum se poate rezolva problema celor 9.000 de unitati scolare care nu au primit autorizatiile sanitare, Tariceanu a precizat ca in aceasta privinta a remarcat un progres de la an la an si ca autoritatile locale au un rol important in privinta obtinerii acestor autorizatii.

Premierul a mai spus ca, desi Executivul a alocat 6 procente din PIB pentru Educatie, respectiv opt miliarde de euro intr-un singur an, fondurile sunt uneori blocate la nivelul primariilor sau al al inspectoratelor scolare judetene.

La inceputul vizitei de luni in judetul Giurgiu, Tariceanu a vizitat o scoala de arte si meserii, unde autoritatile locale i-au atras atentia ca nu au primit inca fondurile necesare pentru a termina o lucrare demarata anul trecut, desi banii sunt prevazuti intr-un act normativ aprobat de Guvern. Lucrarea presupune extinderea scolii cu sase sali de clasa, dar si cu o sala de festivitati. Termenul de finalizare a lucrarii era 15 septembrie 2008, potrivit Inspectorului General Scolar al judetului. Inspectorul scolar, Florentina Somion, a spus ca lucrarile sunt intarziate pentru ca pe terenul unde este construit noul amplasament a fost descoperit un sit arheologic.

Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei a declarat, pe 4 septembrie, ca aproximativ 9.000 de imobile ale unitatilor scolare nu au primit autorizatie sanitara, dar ca numarul acestora ar putea scadea pana la 15 septembrie.

Ministrul a precizat ca nu este vorba despre 9.000 de scoli, ci de cladiri. "O scoala poate avea mai multe corpuri: cantina, camin, sala de clasa, atelier. Toate aceste corpuri, separat, se supun autorizarii, nu doar scoala ca persoana juridica", a spus Adomnitei. El a afirmat ca evaluarea este temporara, iar numarul de imobile fara autorizatie sanitara ar putea scadea, pentru ca unitatile scolare vor continua sa raporteze situatia, care va fi definitiva in 15 septembrie.

Adomnitei a declarat ca numarul autorizatiilor sanitare acordate unitatilor scolare a fost in 2007 de aproximativ 13.060, iar in 2008 de circa 14.600. "Evident, nu este suficient, dar este un semn ca lucurile se indreapta pe un drum bun", a afirmat el.

Ministrul a declarat ca toata infrastructura scolara - terenuri, cladiri - se afla in proprietatea consiliilor locale, prin urmare administratiile locale au sarcina de a dota scolile cu utilitati sanitare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.