Presedintele Traian Basescu a sugerat, duminica, la intoarcerea in tara, ca Suveranul Pontif va raspunde pozitiv invitatiei sale de a veni intr-o vizita la Bucuresti, si a precizat ca i-a adresat aceasta invitatie Sanctitatii Sale Papa Benedict al XVI-lea in calitate de sef de stat.
"In general, la astfel de invitatii se dau raspunsuri pozitive", a spus zambind presedintele Traian Basescu, intrebat cum a raspuns Suveranul Pontif invitatiei sale de a vizita Romania. Seful statului a mai precizat ca, in anul 2006, in calitate de sef de stat, i-a adresat Papei Benedict al XVII-lea invitatia de a veni in Romania, iar cu ocazia vizitei de sambata la resedinta papala, a reiterat aceasta invitatie.
Presedintele a mai declarat, la intoarcerea din Italia, ca scopul vizitei sale a fost consolidarea relatiilor statului roman cu Sfantul Scaun in conditiile in care peste trei milioane de cetateni muncesc in tari europene catolice. Acesta a mai spus ca principala tema de discutie atat cu presedintele Italiei, cat si cu oficialii de la Vatican, a fost situatia romanilor din Italia. "In principal putem constata ajutorul extraordinar pe care Sfantul Scaun si Biserica Catolica il dau comunitatilor de romani din Italia si Spania in mod deosebit", a declarat el. Traian Basescu a mai spus ca in cadrul discutiilor cu papa Benedict a "insistat" pe continuarea acordarii acestui ajutor, care consta mai ales in alocarea de lacasuri de cult pentru romani.

Basescu a mai spus ca, in cadrul intalnirii avute cu Suveranul Pontif, dar si la Ordinul de Malta a abordat problema romilor, ambele institutii fiind extrem de preocupate de chestiunea acestei minoritati si dispuse sa ajute in integrarea lor. Presedintele a aratat ca Romania poate fi partenera a Comisiei Europene si a Ordinului de Malta in programe comune pentru sprijinirea integrarii sociale a comunitatii de romi.

Seful statului a efectuat in perioada 5-7 septembrie o vizita la Vatican. Vineri, presedintele s-a intalnit cu omologul sau Georgio Napolitano. Sambata, presedintele Basescu s-a intalnit cu papa Benedict al XVI-lea, la resedinta sa de vara, prilej cu care a reiterat invitatia transmisa pe cale oficiala in anul 2006 ca suveranul pontif sa faca o vizita oficiala in Romania anul viitor. Seful statului a avut apoi, la Vatican, o intalnire cu secretarul de stat al Sfantului Scaun, Eminenta Sa cardinalul Tarcisio Bertone. Presedintele a multumit papei si cardinalului pentru sutinerea pe care Biserica Romano-Catolica o acorda comunitatilor romanesti din Italia, pentru "atentia, grija si apropierea, dragostea" cu care Vaticanul trateaza problema romanilor aflati in tarile catolice. In cadrul vizitei sale la Roma, presedintele s-a mai intalnit sambata seara cu Marele Maestru al Ordinului Suveran Militar de Malta, Matthew Festing, propunand ca intre Romania si acest ordin, foarte activ pe plan caritabil, inclusiv in tara noastra, sa fie instituit un parteneriat. Duminica, presedintele s-a intalnit cu romanii din Italia in cadrul ceremoniei de inaugurare a episcopiei ortodoxe romane de la Roma.

Presedintele Traian Basescu l-a contactat telefonic pe Patriarhul Daniel si l-a informat despre intentia sa de a-l invita pe Papa Benedict al-XVI-lea intr-o vizita oficiala in Romania, in cursul anului viitor, a precizat Patriarhia printr-un comunicat de presa remis vineri NewsIn.

"Presedintele Romaniei l-a informat pe Preafericitul Parinte Patriarh Daniel despre intentia de a-i adresa Sanctitatii Sale Papa Benedict al XVI-lea invitatia de a vizita Romania in cursul anului 2009. Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a mentionat faptul ca o astfel de invitatie este posibila la nivelul relatiilor bilaterale dintre cele doua state, Romania si Vatican, dar ca pentru o invitatie oficiala din partea Patriarhiei Romane este necesar si acordul Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, dupa cum s-a procedat si in cazul vizitei Papei Ioan Paul al II-lea in Romania (1999)", se arata in comunicatul citat.
In context, Patriarhul Daniel a subliniat faptul ca "implinirea a 10 ani, in 2009, de la prima vizita a unui Episcop al Romei intr-o tara majoritar-ortodoxa se cuvine sa fie marcata in luna mai 2009 printr-un moment aniversar".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.