"Nu stii in cine sa ai incredere. Nici macar telefonul hotelului nu este sigur. Cand iesi in oras, observi hackerii locali in masini care te urmaresc. Ramnicu Valcea, acest oras obscur, este unul dintre centrele globale ale fraudelor pe internet". Asa isi descrie reprezentantul permanent al eBay in Romania, Albena Spasova, potrivit ziarului american "Los Angeles Times", experienta pe plaiurile mioritice.

Plecand de la acest articol, am vrut sa aflam parerea reprezentantilor eBay despre infractionalitatea
electronica din tara noastra. Directorul de securitate al companiei, Dave Cullinane, ne-a explicat, intr-un interviu acordat in exclusivitate (n. red. Romania Libera), ca, in realitate, Romania nu reprezinta pentru eBay un pericol mai mare decat alte tari.

"Ar fi incorect sa generalizam sau sa punem o eticheta pe o regiune sau o tara anume. Trebuie sa recunoastem insa ca metodele cele mai sofisticate de fraudare provin mai ales din tari cu o rata mare de somaj, dar, in acelasi timp, cu o educatie ridicata", a declarat Dave Cullinane. Directorul de securitate al eBay explica insa ca in Romania – ca de altfel peste tot in lume – lupta impotriva fraudelor pe internet este subfinantata si ca autoritatile ar avea nevoie de mai multi specialisti in domeniu pentru a putea face fata cu brio "escroci virtuali".

"Atunci cand ti s-au furat banii de pe card, ucrainenii sunt de vina, daca te-ai inscris pe vreun site matrimonial cu plata si ai ramas si fara bani, si fara femeie, inseamna ca la mijloc sunt rusii. Daca ai vrut sa cumperi un produs ieftin pe eBay si ai fost pacalit, sigur te-au talharit romanii". Aceasta clasificare "pe natiuni" este inclusa intr-un raport al "Internet Crime Complaint Center", institutia federala americana care se ocupa de infractionalitatea din mediul virtual.