Muzeul Albertina din Viena va pune in lumina pentru prima oara, in cadrul unei expozitii care se va deschide astazi, momentul in care arta picturala a lui Van Gogh a fost determinata de practica desenului sau care il va insoti toata viata si va sublinia geniala unicitate a tablourilor sale, relateaza NewsIn.

"Este prima data cand desenele si picturile lui Van Gogh sunt reunite in aceasta forma intr-o expozitie", a declarat reprezentantul Muzeului Albertina din Viena, Klaus Albrecht Schroder, citat de AFP.

Dedicat artei la o varsta tardiva, 27 ani, in 1880, Van Gogh s-a indreptat la inceput catre o cariera de desenator si ilustrator si a inceput sa picteze abia trei ani mai tarziu.

Sumbre si melancolice, inainte de a se colora la fel ca tablourile sale, urmare contactului cu impresionistii din Paris, in 1886, desenele sale dezvaluiau "foarte repede o maturitate artistica pe care picturile sale nu o vor cunoaste decat in ultimii 4 ani din viata sa", a precizat Klaus Albrecht Schroder.
In cursul acestei perioade extrem de prolifice, fecunda, punctata de crize de angoasa si de treceri prin mai multe orase precum Arles, Saint Remy de Provence si Auvers sur Oise, Van Gogh a realizat cea mai mare parte a operei sale, revolutionand istoria picturii.

Mai mult decat folosirea culorii este vorba de stilul sau grafic, marcat de desenul japonez, care deschide calea artei secolului XX, de la arta decorativa la arta expresionismului, potrivit lui Schroder. "Van Gogh picteaza cu un penson precum ar desena cu o penita. Transpunerea structurilor grafice trasate in desenele sale a furnizat baza care i-a permis acestuia sa depaseasca impresionismul", a precizat reprezentantul muzeului.

"Desenele sale nu sunt de studiu si nici de detaliu. Constituie o opera separata, dar nedisociabila de arta sa picturala" a subliniat Klaus Albrecht Schroder.

Muzeul Van Gogh din Amsterdam si Muzeul Metropolitan din New York au pus la dispozitia Muzeului Albertina din Viena peste 100 de desene si cel putin 50 de tablouri care ilustreaza aceasta paralela intre cele doua etape ale artistului.

Pentru public si pentru criticii de arta, "desenatorul a ramas in umbra pictorului", iar cele doua componente ale operei lui Van Gogh au fost expuse distinct, a declarat Schroder.

"Am vrut sa insistam asupra unui aspect subestimat si, in acelasi timp, absolut central al operei lui Van Gogh", care a realizat in total peste 1200 de desene si 850 de tablouri, a subliniat Schroder.

Expozitia din Austria a fost asigurata pentru suma de 3 miliarde de euro, un record pentru ultimii ani in Europa. Cel putin 400.000 de vizitatori sunt asteptati pana la inchiderea expozitiei pe data de 8 decembrie.

Aceasta expozitie va coincide partial si cu expozitia "Van Gogh si culorile Noptii", care va fi prezentata de Muzeul de Arta Moderna din New York in perioada 21 septebrie 2008 - 5 ianuarie 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.