Datele de identificare ale parintilor adoptivi vor fi confidentiale, iar judecatorii pot solicita din nou consimtamantul la adoptie al parintilor naturali, daca au aparut elemente noi in situatia acestora, de natura sa determine revenirea asupra deciziei initiale, a decis ieri Guvernul.

Guvernul a aprobat o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei. Actul normativ prevede o reglementare care respecta, in acelasi timp, principiul garantarii confidentialitatii in ceea ce priveste datele de identificare ale adoptatorului, precum si identitatea parintilor naturali, raspunzand astfel deciziei Curtii Constitutionale din acest an, prin care unele prevederi din Legea adoptiilor au fost declarate neconstitutionale.

Conventia europeana in materia adoptiei de copii, incheiata la Strasbourg in 1967, prevede asigurarea confidentialitatii asupra datelor si informatiilor care privesc viata privata atat a parintilor firesti ai copilului, cat si a viitorilor adoptatori.

Respectand acest principiu, noul act normativ va da posibilitatea instantei judecatoresti ca, in anumite conditii si cu respectarea confidentialitatii asupra datelor continute in dosarul de adoptie, sa poata solicita din nou consimtamantul parintilor firesti, in cea de-a treia etapa a procedurii adoptiei, si anume in faza de incuviintare propriu-zisa a acesteia, asa cum a impus Curtea Constitutionala prin Decizia 369/2008, informeaza comunicatul remis de Executiv.

"Astfel, instanta care solutioneaza cererea de incuviintare a adoptiei va putea solicita din nou consimtamantul la adoptie al parintilor firesti, daca dupa data la care consimtamantul a devenit irevocabil, au aparut elemente noi in situatia acestora, de natura sa determine revenirea asupra consimtamantului initial", se arata in comunicat.

"Luarea consimtamantului parintilor naturali de catre instanta se va face in conditii strict determinate, astfel incat conferirea calitatii de parte parintilor naturali in cererea de incuviintare propriu-zisa a adoptiei (etapa a III-a a procedurii), cu posibilitatea acestora de a reveni oricand si in orice conditii asupra consimtamantului, sa nu afecteze demersurile efectuate pentru gasirea unei familii adoptatoare si pentru verificarea compatibilitatii intre aceasta si copil si nici sa nu confere automat parintilor naturali pe de o parte si adoptatorilor pe de alta parte acces reciproc la toate actele si lucrarile dosarului, avand in vedere ca acesta contine o serie de informatii de natura strict personala (situatie materiala, stare de sanatate, cazier judiciar, profil psiho-social", potrivit comunicatului.

Invitatia se va adresa parintilor naturali in conditii de confidentialitate, in camera de consiliu, fara a se indica date cu privire la dosar sau alte date care ar permite divulgarea identitatii sau a altor informatii cu privire la persoana sau familia adoptatoare.

In prezent, Legea privind regimul juridic al adoptiei prevede ca procedura adoptiei este conceputa in trei etape distincte: In prima etapa se deschide procedura adoptiei, ocupandu-se de relatia copil - parinti naturali si este gestionata de instanta din raza teritoriala a domiciliului initial al copilului, care se afla fie la parintii naturali, fie in centrul de plasament, fie in alta institutie de ocrotire.

A doua etapa judiciara presupune solutionarea cererii de incredintare in vederea adoptiei, care intra in competenta aceleiasi instante ca si in cazul primei etape. A treia etapa, cea a incuviintarii propriu-zise a adoptiei, priveste adoptia din perspectiva relatiei copilului cu posibilul adoptator. Competenta apartine instantei de la domiciliul adoptatorilor.

Potrivit Legii, daca unul dintre parintii naturali este decedat, necunoscut, declarat mort sau disparut, pus sub interdictie, precum si daca se afla in imposibilitate de a-si manifesta vointa, consimtamantul celuilalt parinte pentru adoptie este suficient pentru deschiderea procedurii adoptiei.

"Avand in vedere ca, in practica, este posibil ca, dupa deschiderea procedurii adoptiei interne a copilului, sa inceteze motivul care a determinat imposibilitatea la acel moment a exprimarii de catre parintele natural a consimtamantului (de exemplu prin stabilirea paternitatii, prin aparitia celui declarat mort sau disparut, prin ridicarea interdictiei sau incetarea oricarei alte cauze care l-a impiedicat sa-si manifeste vointa) s-a reglementat o procedura de revizuire a hotararii judecatoresti de deschidere a procedurii adoptiei", se arata in comunicat.

In cadrul acestei noi proceduri, instanta, impreuna cu directia generala de asistenta sociala si protectie a copilului, are posibilitatea sa reevalueze efectele noului context familial asupra situatiei copilului (care poate determina modificari majore in starea sociala, materiala sau educationala care a determinat masura de protectie), astfel incat instanta sa aiba toate elementele pentru a stabili daca adoptia ramane, in continuare, cea mai adecvata masura de protectie si daca mentine sau nu hotararea de deschidere a procedurii adoptiei.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.