Potrivit CNSAR, cei patru asistenti sociali din cadrul serviciului de asistenta maternala al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Bistrita Nasaud aveau mult prea multe atributii pentru a-si putea exercita profesia in mod normal. Prin urmare, ei nu au putut sa monitorizeze constant activitatea tututor asistentilor maternali si, implicit, pe cea a Marcelei Fagarasan, care a fost arestata dupa ce un copil de patru ani, aflat in grija sa, a murit, acum doua saptamani.

"Fiecare asistent monitoriza intre 110 si 140 de copii, in conditiile in care numarul maxim de copii de care ar fi trebuit sa se ocupe este de 30. Mai mult, ei au si alte atributii de indeplinit", a precizat directorul executiv al CNSAR, Stefan Iulian Laurentiu.

CNASR a sanctionat cu avertismente doi dintre asistenti, pentru ca nu au anuntat criza de personal cu care se confruntau.

Pentru a nu se repeta astfel de situatii, CNASR cere sa fie angajati mai multi asistenti sociali, iar acestia sa aiba studii superioare in domeniu. CNSAR solicita, de asemenea, ca persoanele cu studii medii sau cu alta specializare profesionala sa fie eliminati din sistem.

In urma cercetarilor facute in ultima perioada, CNASR a identificat asistenti sociali care aveau, de fapt, pregatire de ingineri, juristi, economisti, bibliotecari si chiar tractorisi. De asemenea, asistentii sociali nu ar trebui sa aiba atributii administrative, considerate excesiv birocratice.

"Pentru ca asistenta sociala sa se desfasoare normal este nevoie de aproape 80.000 de asistenti, iar noi avem, in toata tara, in jur de 10.000. Dintre acestia, numai un sfert au studii superioare in domeniu. Restul sunt angajati ilegal, dupa legile vechi, pentru ca legea noua cere ca numai persoanele cu studii superioare in domeniu sa lucreze in acest domeniu. Oricum, va fi dificil sa se rezolve aceasta problema daca salariul va ramane acelasi, respectiv aproximativ 500 de lei pe luna", a precizat presedintele Camerei de deontologie profesionala a CNASR, Adrian Subasu.

Asistentul maternal Marcela Fagarasan a fost arestata preventiv, sub acuzatia de omor deosebit de grav, dupa moartea unui copil de patru ani pe care il avea in ingrijire. Medicii legisti au constatat ca micutul a fost maltratat, fiind ars cu tigara si avand o ureche taiata si organele genitale sectionate.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului a recomandat Consiliului Judetean Bistrita Nasaud sa sanctioneze membrii Directiei de Protectie a Copilului, ca urmare a rezultatelor controlului efectuat dupa decesul copilului.