Potrivit comunicatului, au fost depistati, in total, 159 traficanti si 234 victime. Astfel, politistii de frontiera au anihilat, de la inceputul acestui an, 26 de filiere organizate de trafic de persoane, fata de 17 grupuri destructurate in perioada similara a anului trecut.
Cele mai multe persoane traficate provin atat din Romania, cat si din Republica Moldova si Ucraina (intrate legal in tara noastra si ulterior preluate de traficanti), varsta acestora fiind cuprinsa intre 18 si 35 de ani (sau chiar minore).
In general, victimele erau persoane sarace, care se lasau ademenite de promisiunea obtinerii unor locuri de munca bine platite in strainatate sau chiar de o relatie serioasa, de casatorie, cu traficantul. Odata ajunse la destinatie, insa, erau sechestrate, amenintate cu bataia, li se luau documentele de identitate si erau obligate sa comita infractiuni in folosul traficantilor, sa munceasca sau sa practice prostitutia pentru acestia, potrivit comunicatului.
Ca principale tari de destinatie pentru traficul de persoane se regasec Spania si Italia, principala modalitate de trafic fiind exploatarea prin munca, dar si cazuri de exploatare sexuala. Alte astfel de cazuri au fost inregistrate si in Grecia, Irlanda, Germania, dar si in alte tari, se mai arata in comunicat.