Peste 20 dosare ale Securitatii care au apartinut inaltelor fete bisericesti, printre care si dosarul de urmarit al patriarhului Teoctist sau dosarul episcopului de Arges, Calinic Argatu, au fost distruse prin rupere la revolutie, potrivit unui raport al SRI din 9 iunie 1991.

De asemenea, au fost distruse dosarul si mapa de informator al Securitatii privindu-l pe Epifanie Norocel, episcopului Buzaului si Vrancei, dosarul persoanal al persoanei de sprijin Gherasim Cocosel, arhiereu la Radauti, dosarul de informator al lui Alexandru - Armand Munteanu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucurestilor, dosarele personale de informatori ale lui Augustin Rusu, consilier patriarhal, al preotului paroh Aurel Barica, dosarul lui Alexa Ignat, vicar-arhiereu la Mitropolia Cultului Crestin de Rit Vechi si dosarul personal si mapa de informator a preotului Vasile Gordon.

In acelasi raport, se mai precizeaza ca pe data de 22 decembrie 1989, a fost distrus prin rupere si dosarul de urmarire informativa privindu-l pe fostul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Teoctist.

Raportul semnat de SRI in 1991 a fost depus la Tribunalul Bucuresti la dosarul in care CNSAS cere stabilirea calitatii de informator al Securitatii al episcopului de Arges, Calinic Argatu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.