Mohammad Munaf, calauza si sponsorul deplasarii in Irak a celor trei jurnalisti rapiti de mai bine de o luna - Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian - nu este cetatean roman. Raspunsul oficial al Ministerului Justitiei este cat de poate de clar: "Urmare a solicitarii dvs. din data de 6 mai 2005, va facem cunoscut ca in evidentele Biroului Cetatenie al Ministerului Justitiei nu este inregistrat nici un dosar de acordare a cetateniei pe numele Mohammad Munaf".

Cu toate acestea, timp de o luna de zile, informatia conform careia Munaf are si cetatenie romana pe langa celelalte doua (americana si irakiana) nu a fost contestata de nici una dintre institutii. Pe de alta parte, si procurorii din cadrul DICOT al Parchetului Inaltei Curti stiau acelasi lucru. Nimeni nu i-a informat ca Munaf nu este roman, stiut fiind ca in privinta cetatenilor straini exista, totusi, niste diferente din punct de vedere al procedurii legale.

Contactat telefonic, seful DICOT, Gheorghe Muscalu, ne-a declarat, referindu-se la cetatenia lui Munaf: "Pana in momentul de fata nu am o confirmare asupra acestui fapt sunt in verificari.Astept un raspuns oficial. Si cu privire la Munaf si cu privire la ceilalti". Acestia din urma sunt cetateni cu nume strain care apar atat in dosarul privitor la afacerile lui Omar Hayssam, cat si in dosarul deschis la DICOT cu privire la posibile fapte legate de terorism.Pe de alta parte, surse ale serviciilor secrete afirma ca Munaf are cetatenie americana din anul 2000. Cat priveste cetatenia irakiana, este pusa sub semnul intrebarii, fara a exista deocamdata o certitudine in acest sens.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.