29 August 2008 , 00:56 in Social
Un an de master autohton costa minimum 2.000 de lei si poate ajunge la 4.400 de lei.
Unul dintre cele mai scumpe mastere este cel de la Facultatea Tehnica Cluj-Napoca, unde un absolvent de facultate care vrea sa urmeze un an de specializare in Arhitectura si Urbanism trebuie sa plateasca aproximativ 4.400 de lei pe an. Facultatile care organizeaza linii de studiu de master cu predare intr-o limba straina percep o taxa de 3.500 de lei pe an. La facultatile de Automatica si Calculatoare, Constructii Masini, Inginerie Electrica, Instalatii, Mecanica, Stiinta si Ingineria Materialelor liniile de studiu cu predare in limba romana costa 3.300 de lei pe an.

In schimb, taxele de scolarizare pentru studiile de master in cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti (ASE) sunt aceleasi pentru toate domeniile, si anume 3.000 de lei pe an.

ASE are pentru anul 2008-2009 programe de masterat in domeniile management si marketing international, banci si politici monetare, managementul proiectelor internationale, masterat care se tine in limba engleza. Cei care vor sa scoata mai putini bani din buzunar pot urma unul dintre masterele organizate de Universitatea Bucuresti, unde majoritatea liniilor de studii nu costa mai mult de 2.500 de lei pe an.

Potrivit specialistilor in resurse umane, in anul 2008 pentru functiile de economist, contabil, inginer, specialisti IT sau consilieri de vanzari se cauta cei mai multi specialisti. De asemenea, companiile cer specialisti in marketing, iar constructiile solicita personal cu pregatire superioara. Si piata bancara duce lipsa de specialisti.

Cei din HR vorbesc despre o cerere pentru experti in zona de management al riscului, iar companiile de imobiliare sunt interesate de candidati bine pregatiti pentru sistemul de leasing. Universitatile care ofera programe de master in aceste domenii sunt: ASE, Universitatea Politehnica Timisoara, Universitatea „Babes Bolyai“ Cluj-Napoca si Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iasi.

Ariel Ungureanu, business unit manager la Barnett McCall Recruitment, spune ca masterele sunt importante pentru cei care vor sa se specializeze, pentru ca pe sistemul nou de la Bologna, cei 3 ani de facultate furnizeaza mai ales cunostinte generale. Marius Lumpan, country manager la D&R Consulting, companie de Executive Search, este de parere ca pentru aceste domenii universitare unde s-a renuntat la un an de facultate, de la care fac exceptie Politehnica sau Fizica, Informatica, Biologia si Medicina, un master „creste „valoarea“ CV-ului si poate asigura un job mai bun. Comparand doua CV-uri apropiate ca experienta, cel cu studii postuniversitare va avea un plus“. Acesta spune ca cele mai apreciate sunt masterele „tehnice sau pe domenii de specializare «ingusta», unde exista putini specialisti. Un exemplu bun ar fi Securitatea Informatica“. Pe de alta parte, Nicoleta Anton, marketing&PR manager la Catalyst Solutions, considera ca „domeniile in care conteaza intr-o mare masura absolvirea unui program de master sunt cele ale finantelor, dreptului, arhitecturii si in cercetarea din domeniile fizicii, matematicii, chimiei, biologiei“, spre deosebire de cel al constructiilor.

Insa, in ceea ce priveste un master facut in strainatate, acesta atrage atentia asupra unui dezavantaj. „Neavand si specificul local poate crea probleme de adaptare intr-un job in Romania. De exemplu, in Occident se pune mult accent pe strategii de business si management pe termen lung, iar in Romania, datorita specificului de piata emergenta, multe businessuri sunt concepute pe termen scurt sau pentru obtinerea unui profit maxim in cel mai scurt timp.“

Pe de alta parte, Anton considera ca „efectuarea unui master in strainatate are avantajul de a aduce noi perspective asupra materiei de studiu. Lovindu-te si de un alt mod de a pune problema in afara de cel cu care ai fost obisnuit, de un alt mod de a asimila informatia si de a o aplica, un program de master la una din universitatile europene sau americane poate constitui un avantaj in momentul in care aplici pentru un loc de munca. Legat de accesul la o pozitie de management, acest lucru poate fi realizat primordial prin rezultatele demonstrate la locul de munca, nu neaparat prin absolvirea cursurilor unui master in strainatate.“

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Masterul la romani: scump, dar face.

snspa- master 2008 (1 comentariu, 2113 vizualizari)
ce avantaje ofera masterul la studentii de la snspa-relatii internationale?
snspa- master 2008 (1 comentariu, 821 vizualizari)
la oficial, sau................ (3 comentarii, 478 vizualizari)
hihi (2 comentarii, 429 vizualizari)
o mica problema (1 comentariu, 343 vizualizari)