Social 27 August 2008 01:13
234 de persoane si-au pierdut viata in patru accidente de zbor, in saptamana catastrofelor aviatice. Kirgizstan, Guatemala, Marea Britanie si Spania. Tarile care au fost decorul saptamanii negre a aviatiei
Duminica noapte, in Kirgizstan, 65 de persoane au murit dupa prabusirea unui Boeing 737 la decolarea de pe aeroportul din Biskek si, tot duminica, 10 persoane au decedat intr-un accident aviatic in Guatemala, unde un avion de mici dimensiuni s-a prabusit la 90 km est de capitala tarii, Guatemala City.

Cel mai grav incident din saptamana 17-24 august a avut loc in mijlocul intervalului, miercuri, cand in Spania 154 de persoane au murit dupa ce un avion al companiei aeriene Spanair s-a prabusit la putin timp dupa decolare. Alti 5 oameni au murit in timpul unei coliziuni in aer intre doua avioane usoare in Marea Britanie, duminica, 17 august, langa Aeroportul Coventry, in regiunea Warwickshire.

In Kirgizstan, un avion de pasageri s-a prabusit la scurt timp dupa decolarea din capitala Biskek, duminica, facand 65 de victime dintre cei 90 de pasageri si membri ai echipajului, conform primelor date publicate luni. La bord se aflau multi straini, printre care 52 de iranieni, doi canadieni, un chinez si un turc.

Aparatul Boeing 737 a decolat cu destinatia Teheran (Iran) si s-a intors din drum zece minute mai tarziu. Echipajul a anuntat o problema tehnica, iar aparatul s-a prabusit in apropiere de aeroport si a luat foc. Ambulantele si pompierii au sosit rapid de la o baza aeriana americana din Manas, la 30 km distanta. Printre supravietuitori se numara cei sase membri ai echipajului si un reprezentant al companiei aeriene iraniane Aseman Air.

La bord se aflau 17 copii de la o scoala sportiva din Biskek, sapte dintre ei supravietuind accidentului. Avionul a decolat, a pierdut din presiune si s-a prabusit, fuzelajul fiind distrus de flacari, doar coada aparatului a ramas intacta. „65 de pasageri au murit, 22 au fost spitalizati si trei au fost deja externati“, a declarat premierul Igor Ciu-dinov, care a adaugat faptul ca avionul produs in 1979 era in stare tehnica buna, conform ultimelor controale. Cutiile negre se afla deja in posesia Parchetului si „vor fi examinate curand“, a adaugat premierul. Seful statului, Kurmanbek Bakiev, a decretat marti zi de doliu national. Avionul era al companiei private kirghize Itek Air si fusese inchiriat de compania iraniana Aseman Air. Itek Air se afla printre companiile aeriene care nu au voie sa opereze in spatiul european.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.