Viata de urs a devenit mult mai buna decat cea de caine. Asta se intampla in Romania ultimilor ani. Pentru a nu mai da iama in gospodariile oamenilor, ursii din judetul Covasna sunt atrasi in padure de localnici printr-o metoda infailibila. Animalele sunt hranite de localnici cu ciocolata, biscuiti, jeleuri si bomboane fondante.Fiecare urs primeste zilnic cate o "tocanita" in care sunt incluse cele mai delicioase ingrediente, de la ciocolata si biscuiti pana la bomboane fondante si jeleuri. Ca sa nu li se aplece de la atata dulce, Mos Martin si fratii lui mai primesc si cate un "bonus" care inseamna porumb, salata si ceapa.

Toate acestea le-am aflat de la directorul Asociatiei Vanatorilor Sportivi din judetul Covasna, Laszló Béla. Omul ne-a spus ca in zona aceea sunt 17 fonduri de vanatoare, iar in fiecare asemenea sectiune sunt cate trei puncte de hranire. In padurile de acolo traiesc cel putin 250 de ursi, iar localnicii spun ca animalele sunt tot mai multe in anii din urma. Si asta in conditiile in care fiecare ursoaica are cate trei pui o data la doi ani. "Animalele s-au inmultit si hrana in padure e putina. Asa au ajuns ursii sa se apropie de satele de pe Valea Varghisului. Au ucis de curand patru cai, un manz, un taur si mai multe oi", ne-a spus seful vanatorilor.

Marfa expirata

Ursii pot fi tinuti departe de localitati numai daca oamenii duc animalelor hrana in padure. Aici au intervenit si autoritatile, pentru ca de la ele au inceput sa vina importante cantitati de dulciuri confiscate de la agentii economici. Este numai marfa expirata. Vanatorii preiau mancarea, o prepara si o duc la destinatie, fiecare cum poate, unii cu masina sau cu tractorul, altii calare pe cal ori pe motocicleta.

"In fiecare zi, un urs primeste cate patru kilograme de amestec de ciocolata, jeleuri, bomboane si biscuiti", spune interlocutorul nostru. La care se adauga salata si ceapa ursilor, cum sunt denumite acele plante in zona respectiva.Exista si voci care spun ca in felul acesta ursii vor avea o viata atat de dulce incat nu se va mai putea vorbi in viitor despre niste animale salbatice. Dar vanatorii resping categoric teoria aceasta, sustinand ca de 20 de ani le dau mancare ursilor. E drept ca pana acum a lipsit ciocolata din meniul patrupedelor.