Raspunzand unei solicitari NewsIn, CNSAS informeaza ca a verificat 89 de persoane din Biserica Ortodoxa Romana, printre care se numara membri ai Sfantului Sinod, preoti, dar si doua calugarite. Colegiul a mai verificat 17 persoane ierarhi romano-catolici, 7 ierarhi greco-catolici, 31 de persoane din Biserica Reformanta si patru persoane din Biserica Evanghelista. Peste 40 de persoane din Cultul Adventist si din Cultul Baptist au fost verificate de CNSAS in vederea desconspirarii acestora, iar 73 de persoane verificate sunt reprezentanti ai altor asociatii si culte recunoscute de lege.

CNSAS avertizeaza ca numarul preotilor care au colaborat cu fosta securitate este "apreciabil", iar verificarile in unele cazuri sunt inca in derulare. “Ca urmare a exercitarii dreptului de acces la propriul dosar, respectiv al solicitarilor de stabilire a identitatii colaboratorilor care au contribuit cu informatii la completarea dosarelor (in special, dosarele intocmite de fosta Securitate clericilor si personalului de cult), a rezultat un numar apreciabil de colaboratori deconspirati din randul reprezentantilor tuturor cultelor si asociatiilor religioase. Totodata, semnalam ca procedurile legale de verificare sunt inca in derulare pentru o parte dintre persoanele reprezentante ale cultelor si asociatiilor religioase recunoscute”, precizeaza CNSAS.
CNSAS a dat deja verdicte de colaboratori cu securitatea pentru cinci inalti prelati ai Bisericii Ortodoxe, respectiv pentru Nicolae Corneanu, arhiepiscop al Timisoarei si mitropolit al Banatului, Pimen Zainea, arhiepiscop ortodox al Sucevei si Radautilor, Andrei Andreicut, arhiepiscop ortodox de Alba Iulia, Casian Craciun, episcop al Dunarii de Jos, si Calinic Argatu, episcopul Argesului, dar si pentru Sandi Mehedintu, preot paroh la Biserica Coltea din Bucuresti.

Prin schimbarea legislatiei privind CNSAS, deciziile de politie politica vor fi date, pe viitor, de instanta. Astfel, Colegiul CNSAS a sesizat, in luna iulie, Tribunalul Bucuresti privind statutul de colaborator al episcopul Dunarii de Jos, Casian Craciun, si al epicopului de Arges, Calinic Argatu, procesele celor doi ierarhi urmand sa inceapa in luna septembrie.