Rata natalitatii - principal indicator al tendintelor evolutiei demografice - a crescut in 2004, a anuntat ieri Institutul National de Statistica (INS).
Pentru al doilea an consecutiv, s-au inregistrat zece nascuti vii la mia de locuitori, fata de 9,8 la mie in 2003 si 9,7 la mie in 2002. Potrivit INS, acesta este principalul semnal pozitiv, in perspectiva stoparii declinului de populatie din ultimul deceniu.Astfel, anul trecut, in Romania s-au nascut 216.261 de copii vii, cu 3.802 mai multi decat in anul precedent. Din statistici reiese ca in jur de o treime dintre acesti copii au fost nascuti in primii doi ani de casatorie a parintilor.

Ca de obicei, pe lume au venit mai multi baieti decat fete, excedentul inregistrat fiind de 6.857, ceea ce presupune un raport de 106,6 baieti la o suta de fete. O treime din numarul copiilor nascuti vii in 2004 au avut parinti cu varste intre 25 si 29 de ani. Varsta medie a mamei la nastere a fost de 26,4 ani, iar la prima nastere de 24,6 ani. Mai mult de jumatate din numarul total al femeilor care au nascut copii vii erau casnice, precizeaza INS.In mediul urban, numarul nascutilor vii a fost cu 6,1 la suta mai mare decat in mediul rural. Totusi, rata natalitatii si rata de fertilitate au ramas si in 2004 mai mari in mediul rural decat in mediul urban, sustine INS.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.