Social25 August 200821:45

Lectura de 3 minute

Programul national de screening citologic al cancerului de col, pe care Ministerul Sanatatii vrea sa il introduca din trimestrul IV, nu poate fi aplicat inca in conditii optime, apreciaza conf.univ.dr Simona Stolnicu, director al unui proiect de cercetare pentru implementarea metodelor de diagnostic, potrivit NewsIn

"Infrastructura este insuficienta, iar personalul incomplet instruit, nu exista suficiente laboratoare acreditate, nu exista ghiduri nationale pentru controlul intern si extern al calitatii frotiurilor, nu exista un registru national de screening. De asemenea, lipsa circuitelor standardizate si a unui sistem informational face ca detectarea unui nou caz sa fie necorespunzator urmarita prin investigatii necesare si tratament adecvat", a declarat Simona Stolnicu, director al unui proiect de cercetare pentru standardizarea si implementarea metodelor de diagnostic ale cancerului de col uterin si leziunilor precursoare acestuia, desfasurat la Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures.

Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures a obtinut finantarea acestui proiect - aplicat prima data la nivel local, apoi regional si national - din partea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS).

"Incercam sa cream centre pilot, deocamdata Tg Mures si Iasi, care se adauga la Institutele Nationale Oncologice de la Cluj si Iasi, si care sa aiba echipe de specialisti foarte bine instruiti pentru ca apoi sa extindem acest lucru in retele regionale. Atunci cand va demara programul ministerului, sa avem, in 2009, macar echipele de specialisti pregatite. Programul Ministerului Sanatatii va presupune screeningul tuturor femeilor, inclusiv asimptomatice, intre 25 si 65 de ani, care ar trebui sa fie gratuit. Insa, se va lovi cu siguranta de o infrastructura care este aproape insuficienta, de lipsa personalului calificat si a laboratoarelor acreditate"
, a spus Simona Stolnicu, directorul proiectului.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, sambata, pentru NewsIn, ca Programul national de screening citologic al cancerului de col uterin va incepe in trimestrul IV al acestui an si se va derula pe o perioada de trei ani. "Initial, vor fi testate femeile cu grad de risc, la recomandarea medicului de familie. Ne propunem ca in fiecare an sa fie incluse in program 2,5 - 3 milioane de femei. Exista bani alocati, dar, deocamdata, nu pot spune care este suma. Programul se va derula pe regiuni”, a declarat ministrul, citat de NewsIn.

Prof. conf.dr Simona Stolnicu a mai precizat ca, dupa ce va fi pornit programul national de screening, va fi nevoie ca toata lumea implicata in diagnosticul si tratamentul acestei maladii (epidemiologi, medici de familie, ginecologi, citologi si patologi), sa foloseasca aceleasi metode de diagnostic si tratament. "Diagnosticele diferite, care au un impact mai ales psihologic asupra pacientelor, sunt cauzate de faptul ca nu exista standardizate metodele si nu exista ghiduri nationale pentru acest diagnostic. De aceea noi am dorit sa standardizam metodele de diagnostic si asta se face doar prin cursuri de instruire, la care sa participe tot personalul implicat in acest diagnostic: medicii de familie, ginecologi, citologi si anatomo-patologi. Doar asa vom putea uniformiza criteriile de diagnostic si abia apoi sa-l raportam intr-un registru unic”, a precizat ea.

Medicul a adaugat ca in Romania profilaxia secundara in cancerul de col este inexistenta, iar vaccinarea a inceput doar de cateva luni, se face la cererea pacientei si este suportata de catre aceasta. "Profilaxia primara se refera la vaccinare si aici este posibil ca si in Romania sa se aplice un alt program national care sa presupuna vaccinarea. Cancerul de col este provocat de un virus (HPV-virusul papiloma uman) care se transmite pe cale sexuala si la persoanele care nu sunt inca infectate se poate face vaccinarea, care a fost introdusa in Romania numai de cateva luni. In plus, exista doua vaccinuri care se comercializeaza si care sunt extrem de scumpe, neexistand un consens cu privire la pacientele care beneficiaza de acest vaccin si un program national care sa suporte aceste cheltuieli. Efectul protector demonstrat pana in acest moment este de cinci ani. Oricum, vaccinarea protejeaza pentru 70% din tulpinile implicate in dezvoltarea cancerului de col, astfel incat si persoanele vaccinate trebuie controlate anual”, a declarat aceasta.

Carcinomul cervical este principala cauza de mortalitate la femei in Romania
si ocupa locul doi ca frecventa, dupa cancerul mamar. In Romania se inregistreaza si cea mai mare incidenta a cancerului de col uterin din Europa, de aproximativ 30 la 100.000 de femei si cea mai mare mortalitate, de 11 la 100.000 de femei.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.