- ex-presedintele a cochetat si cu ideea de a-l numi ministru de Interne

Ies la iveala tot mai multe amanunte ale relatiei Iliescu - Miron Cozma, care explica graba de la sfarsitul mandatului ex-presedintelui de a-si gratia prietenul. Abia acum s-a aflat ca Iliescu a participat la o discutie de taina cu Miron Cozma, la o cabana de langa Brad, care apartine Regiei Huilei. Pentru a-i intra in gratii ("mineriadele au avut motivatiile lor"), Iliescu i-a propus lui Miron Cozma ca Valea Jiului sa devina regiune miniera autonoma, iar liderul hoardelor mineresti care au ingrozit mapamondul sa devina guvernator.

De altfel, si pana atunci Miron Cozma s-a comportat ca sef suprem in zona: oprea lucrul cand dorea si-i imbarca pe mineri in trenuri. Nici un contract cu combinatul minier nu se incheia pana nu-si dadea avizul Miron Cozma (a se vedea si cazul firmei conduse de nasul celui de-al doilea copil al sau). Ii placea sa spuna chiar ca el este "stat in stat". Cozma era cel care, cu pumnul in masa, stabilea regulile la Regia Huilei. Se comporta ca un veritabil guvernator, care avea garzi pretoriene cu costume asortate la culoarea limuzinei cu care se deplasa liderul ortacilor.

Pentru o astfel de numire Ion Iliescu avea si un argument: "Este iubit in Valea Jiului". La vremea respectiva, pentru modul exemplar in care a restabilit ordinea in Capitala, Ion Iliescu ii promisese lui Miron Cozma si niscaiva medalii, dar acesta s-a aratat mai interesat de functia de guvernator. Cei doi au discutat si rangul functiei de guvernator: cat un ministru. (Ion Iliescu i-a promis insa ca retributia va fi la nivel de prim-ministru.)

La un moment dat, Ion Iliescu i-a avansat lui Cozma propunerea de a-l numi ministru de Interne. Vom afla cat de curand de ce s-a renuntat la avansarea in grad a lui Miron Cozma."Se va urmari ca functionarii de stat (exclusiv organele de Securitate si din industria minelor) sa aiba retributii mici"(Din "Directivele de baza ale NKVD pentru tarile din orbita sovietica" - Moscova, 2.06.1947)


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.