Social 22 August 2008 11:19
Cum ar fi sa putem vedea un bolnav de Alzheimer ca isi recapata memoria, un pacient ce a stat in caruciorul cu rotile ca merge ori un infarct miocardic vindecat complet, sa vedem ca am putea inlocui pielea distrusa a unui om intr-un accident (arsuri) sau am reda sanatatea unui pacient diabetic? Toate acestea vor fi posibile cu ajutorul terapiilor cu celule stem.

  • Ce este o celula stem?

Pe scurt am putea spune ca o celula stem este o celula « mama » ce se poate « transforma » (diferentia) in orice tip de celula, creand in felul acesta orice tip de tesut. Mai exact, celula stem tutipotenta (care se poate diferentia in toate tipurile celulare, peste 220 in organismul uman) este acea celula embrionara care da nastere in burtica mamei tuturor organelor copilului in dezvoltare.

  • Cand se formeaza celulele stem?

Imediat dupa ce ovulul a fost fecundat de spermatozoid, cele doua informatii genetice (de la mama si tata) se contopesc, iar celula-ou incepe sa se divida exponential, forman morula (embrionul care contine doar cateva celule) ca mai apoi, in 4-6 zile sa devina blastocist (embrion cu mai multe celule decat morula, insa aceste celule sunt conglomerate, nu sunt diferentiate in nimic, nu foarmeaza nici un rogan). Aceste celule stem embrionare sunt capabile sa dezvolte orice tip de tesut sub influente genetice, interne si externe (hormoni, nutrienti de la mama sau chiar substante toxice pe care mama le transmite copilului, influente virale cu potentian teratogen etc).

Din fericire, cateva celule stem raman prezente in organismul uman dupa nastere, inclusiv la maturitate. Aceste celule stem adulte (nu embrionare) se pare insa ca au capacitati usor limitate de diferentiere, astfel ca nu le vom mai numi tutipotente ci pluripotente. Aceste celule stem adulte se gasesc in organismul adult la nivelul inimii, creierului, plamanului, oaselor, ficatului etc.

Click aici pentru a afla cum se obtin celulele stem si cum se folosesc acestea.


Despre autor:

Healthy

Sursa: Healthy


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.